Problema inundațiilor, în viziunea lui Ponta: Oamenii nu pot fi convinși să se mute, nici statul nu prea are terenuri, suntem obligați să facem lucrări costisitoare de infrastructură

Problema inundațiilor, în viziunea lui Ponta: Oamenii nu pot fi convinși să se mute, nici statul nu prea are terenuri, suntem obligați să facem lucrări costisitoare de infrastructură
Publicat: 24/04/2014, 14:27

Guvernul este obligat să efectueze lucrări costisitoare de infrastructură pentru prevenirea inundațiilor, care niciodată nu vor putea cuprinde toate cursurile de apă și toate situațiile neprevăzute, deoarece oamenii nu pot fi convinși să se mute din zonele periculoase, iar statul nici nu prea mai are terenuri disponibile, afirmă premierul Ponta.

El a apreciat astfel, la postul public de radio, că nu există o problemă de legislație în ceea ce privește construcțiile în zonele inundabile, ci o problemă de „mentalitate”.

„Eu cred că problema nu e legislația. Legislația există, problema este categoric de mentalitate (…) Evident că e foarte greu să-i convingi pe oameni să își mute gospodăria, nu prea mai ai terenuri pentru că, din cauza retrocedărilor – unele legale, altele ilegale – comunele nu prea mai dispun de terenuri și, atunci, suntem obligați de a face lucrări costisitoare de infrastructură, dar aceste lucrări – o spun direct și nu cred că cineva poate să-i mintă pe oameni – niciodată nu vor asigura toate cursurile de apă și toate situațiile neprevăzute. Sigur că ne costă mai mult, însă e foarte dificil să îi muți efectiv pe oameni, probabil doar în situații cu totul și cu totul speciale, deci e o chestiune și de mentalitate”, a spus Ponta.

Întrebat dacă există posibilitatea obținerii fondurilor europene inclusiv pentru compensarea pagubelor și refacerea infrastructurii afectate de inundații, șeful Guvernului a răspuns că există această posibilitate, dar că accesarea programelor europene presupune o perioadă destul de lungă pentru întocmirea, aprobarea și derularea proiectului.

„Evident că acestea se fac pe baza acelor hărți de risc pe care le-am întocmit tot cu fonduri europene – au costat aproape 40 milioane euro din fonduri europene, dar acum avem baza: ca să te duci să ceri la Uniunea Europeană că vrei să faci un dig sau o lucrare hidrografică, trebuie să ai o bază, aceste hărți de risc – asta durează ceva mai mult. Evident că din toamnă, din iarnă, de la anul vom merge pe aceste fonduri, pe baza acestor hărți de risc, însă oamenii au nevoie de ajutor azi, mâine, peste o lună, ori acolo numai prin intervenția directă a Guvernului și alocarea unor resurse din alte zone putem avea reacția pe care oamenii o așteaptă de la noi”, a arătat Ponta.

Ministrul delegat pentru Ape,Doina Pană, a afirmat, miercuri, că existența hărților de hazard și de risc nu înseamnă că ești pregătit „instant” în caz de calamități, dar că acestea au fost necesare pentru elaborarea planului de management în baza căruia vor fi emise, după 2016, inclusiv autorizații de construcție.

La finalul reuniunii comandamentului pentru situații de urgență, de la Guvern, Doina Pană a fost întrebată de jurnaliști care este utilitatea hărților de hazard și de risc în condițiile în care cetățenii și autoritățile locale nu le pot consulta, iar ministrul a explicat că emiterea acestor hărți și postarea lor pe site a fost o cerință a Uniunii Europene pe care România trebuia s-o îndeplinească potrivit calendarului.

Ea a mai precizat că autoritățile locale cunosc conținutul hărților, pentru că acestea au la dispoziție datele necesare, darcă existența hărților de hazard și de risc nu conduce la prevenirea unor eventuale inundații.

„Nu instant, când ai hărțile de hazard și de risc, înseamnă că ești pregătit”, a spus Pană.

Ministrul a mai arătat că, în prezent, a trecut la etapa elaborării unor planuri de management, iar aceste documente se fac în bază hărților de risc și de hazard.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină