Probleme pentru România? O versiune provizorie a noii Comisii Europene a apărut în presa de la Bruxelles. În ce rubrică e Corina Crețu
Jurnalistul Georgi Gotev, de la Euractiv, a primit ceea ce spune că este o organigramă provizorie a Comisiei Juncker, datată 2/9/2014. În această organigramă, care ar fi a șasea versiune, România nu are portofoliul pentru care a negociat, conform premierului, în ultimele luni: Politicile Regionale. În schimb, suntem trecuți la portofoliul de Ajutor Umanitar, deținut în prezent de Bulgaria.
De notat că, în această organigramă a colegiului comisarilor, România are în continuare trecuți cei doi candidați, cu toate că Dacian Cioloș, comisar pentru Agricultură, a ieșit din discuții, după cum gândul a scris luni, citând surse de la Bruxelles. Informația a fost confirmată ulterior și de Comisia Europeană, și de Guvernul României.
Actualul comisar european pentru Protecția Consumatorilor, croatul Neven Mimica este trecut pentru portofoliul Politicilor Regionale, ceea ce ar fi o surpriză, deoarece se credea că principala contracandidată a lui Crețu va fi ministrul ceh al Dezvoltării Regionale, Vera Jourova.
Dacă acest document se va dovedi valabil și în momentul în care Juncker își va anunța echipa, polonezii vor primi, prin Elzbieta Bienkowska, cunoscută în Europa drept „eroina fondurilor europene”, funcția de vicepreședinte al Comisiei și portofoliul de Buget și Control Financiar. Reamintim că Polonia va da, prin premierul Donald Tusk, următorul președinte al Consiliului European.
Mai jos, organigrama primită de Euractiv//CLIC PENTRU A MĂRI
Vasile Blaga și Klaus Iohannis, liderii ACL, au trimis, miercuri, o scrisoare președintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, și liderului PPE, Joseph Daul, că nominalizarea Corinei Crețu pentru funcția de comisar european s-a făcut prin încălcarea legii. Cei doi au argumentat că eurodeputata nu a fost audiată în Parlament.
Într-o reacție vizibil nervoasă de pe holurile Parlamentului, premierul Victor Ponta, întors azi din China, i-a acuzat pe Vasile Blaga și pe Klaus Iohannis că vor să saboteze România și că el a obținut „cel mai bun portofoliu posibil pentru România”. Numindu-i „Păcală și Tândală”, „politruci” și folosind diverse caracterizări ale acțiunilor liderilor ACL, premierul Ponta a declarat că, dacă România nu primește Politicile Regionale (Dezvoltare Regională), va fi vina lui Blaga și Iohannis. De asemenea, premierul a admis că nu l-a informat pe președintele Băsescu despre negocierile cu Juncker, lăsându-l pe șeful statului să afle direct la Consiliul European că România are doi candidați, pe Dacian Cioloș și Corina Crețu: „Am reușit să-l țin deoparte pe domnul Băsescu”, a spus premierul.
Corina Crețu va purta joi discuții cu președintele ales al Comisiei Europene, informează Mediafax.