Dorin Cioabă, regele de la Sibiu, cere public liderilor altor organizaţii care-i reprezintă etnia să renunţe la folosirea termenului „ţigan” atunci când fac referire la membrii acestei familii. El le cere reprezentanţilor poporului său, reprezentativi pentru minoritate, să nu facă alianţe cu partidele extremiste, considerând că acestea vor să le distrugă tradiţiile.
Regele retransmite supușilor mesajul premierului Ciolacu de la Congresul romilor din noiembrie în care avertiza comunitatea despre pericolul reprezentat de partidele extremiste, în acest caz AUR.
Oameni buni, cui să mă adresez cel mai bine? Ce specialişti am eu mai buni decât dvs în aur? Oameni buni, (AUR n.r.) sunt o tinichea. „Haurul” lor e o tinichea plină de minciuni, le-a spus Ciolacu, romilor reuniţi la Sala Palatului.
Regele Dorin pare iritat pentru că, deși încă din 1990, cu acordul președintelului Ion Iliescu, a fost acceptat formal termenul generic rom pentru etnie, mai există cetățeni români care se dau țigani.
Din 1990 ne-am luptat împreună cu celelalte organizaţii la nivel internaţional să nu ni se mai spună ţigani, ci să se folosească termenul de romi, își dojenește Dorin concetățenii.
Vedem, totuşi, că unele organizaţii şi unii lideri ai romilor folosesc acest termen şi se afişează că ei sunt reprezentanţi ai ţiganilor şi că nu cuvântul rom este important, deoarece «majoritatea ştiu că noi suntem ţigani». Dar această denumire a noastră s-a câştigat cu foarte multe lupte.
Întradevăr, un lucru neștiut, Dorin dezvăluie în premieră cu s-a ciordit ROM de pe pașapoarte.
S-a ajuns până acolo încât am purtat un proces cu Ministerul Afacerilor Externe pentru ca ei schimbe denumirea de pe paşapoarte, ROU în loc de ROM. Iată până unde am ajuns cu această luptă. Noi suntem romi şi romi vrem să rămânem. (…)
Dacă voi spuneţi că suntem ţigani, dăm autorităţilor posibilităţile să ne schimbe acest nume, a transmis Dorin Cioabă, potrivit publicaţiei Turnul Sfatului.
Cioabă solicită comunităţilor de romi să nu se alăture partidelor extremiste, el spunând că ofertele unor formaţiuni de acest fel către unii reprezentanţi ai diverselor minorităţii, fie că este vorba despre romi sau de alte minorităţi, sunt „un măr otrăvit”.
El nu se arată împotriva alianţelor politice, dar vrea ca acestea să fie făcute „cu partide care luptă pentru bunăstare şi ajutor social, adică toate lucrurile care vin în ajutorul minorităţilor”.