Procuror DIICOT: Bica mi-a cerut să interceptez trei persoane. Nu aveam ce date să prezint pentru mandat
„Mi-a cerut să-i interceptez pe cei trei (n.r oameni de afaceri). Am discutat de două ori cu ea. Nu aveam ce date să-i prezint judecătorului pentru mandat. Nu înțelegeam de ce îmi indica cum se face ancheta în dosar. A fost singurul dosar în care m-a chemat. Lucrarea era din 2013 și venea de la un coleg, fiind suspiciuni de spălare de bani și tranzacții bursiere. A doua discuție a avut loc cu o zi înainte de reținerea acesteia. Era vorba de un transfer de 22 de milioane de lei. La a doua întâlnire, Alina Bica mi-a reproșat că am înțepat dosarul prin audierea persoanelor vizate de sesizare. M-a deranjat asta. După două zile am trimis dosarul la DNA. Nu mi-a cerut nimeni dosarul”, a declarat în sala de judecată procurorul DIICOT Ionel Tudoran.
În cadru aceleiași ședințe de judecată a fost audiat un alt martor, Mihail Gabriel Nicolae, în legătură cu achiziționarea unui teren din localitatea Ghermănești, Snagov.
„Un prieten mi-a zis de terenul de pe malul lacului, teren ce urma să fie cumpărat împreună cu Mihăilescu Ionuț. M-a întrebat dacă vreau o parte din partea lui. Urma să plătesc zece mii de euro pentru 1000 mp. Am locuit în bloc cu Mihăilescu. Pe Alina Bica am văzut-o la o cafea. Nu știu ca ea să fi fost unul dintre cumpărători. Vânzătorul l-am văzut la notariat. Era mama lui Alin Cocoș. Nu știu cât s-a plătit pentru întreaga suprafață. Nu știu de ce Popa Ana apare în contract alături de mine. Nu știu ce voia să facă Mihailescu Ionuț cu terenul. După un an am vândut terenul la sugestia lui Stoica Marius. Am vândut terenul către Ana Popa, Ionut Mihăilescu și tatăl sau. Era și Bebe Bica, soțul Alinei Bica, cred. Popa Ana a cumpărat aproximativ cu același preț. Bebe vorbea doar cu Mihăilescu și cu notarul. Mihăilescu a plătit. Bebe Bica nu știu ce căuta acolo. Nu a fost invitat afară de către notar. Stoica Marius nu mi-a zis că Alina Bica ar fi interesată de teren. Nu am vorbit cu Bebe Bica atunci. I-am văzut la un botez”, a declarat martorul.
În acest dosar sunt judecați pentru abuz în serviciu opt foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – fosta șefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiției în comisia ANRP, Crinuța Dumitrean, Sergiu Ionuț Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu și Dragoș George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuțiu și omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Cei opt foști membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzați că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Alina Bica este acuzată în aceeași cauză și de luare de mită. Omul de afaceri Dorin Cocoș este judecat pentru două fapte de trafic de influență și dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoș, pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată și pe Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoș, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).
Dorin Cocoș este acuzat că, în schimbul influenței exercitate asupra Alinei Bica și a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins și primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunțător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiția să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.
Următorul termen a fost stabilit pentru 7 octombrie, dată la care va vor fi audiați trei martori, Codruța Trandafir, procuror DIICOT, Laurențiu Ion și mama lui Alin Cocoș, Olguța Chiriac.