Prima pagină » Știri politice » Procurorii SIIJ încaieră coaliția de guvernare. Dan Barna: „Acest amendament toxic al UDMR este de neacceptat”

Procurorii SIIJ încaieră coaliția de guvernare. Dan Barna: „Acest amendament toxic al UDMR este de neacceptat”

Procurorii SIIJ încaieră coaliția de guvernare. Dan Barna: „Acest amendament toxic al UDMR este de neacceptat”

Desființarea SIIJ încaieră coaliția de guvernare și arată disensiunile majore dintre cei trei parteneri. Luni, 12 iulie, vicepremierul Dan Barna a declarat că, atâta timp cât nu se găseşte în coaliţie o soluţie pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, o sesiune extraordinară a Parlamentului este „prematură şi nefuncţională”.

„A fost o discuţie lungă pe actualul blocaj legat de desfiinţarea SIIJ. Am analizat împreună cu colegii din Biroul Naţional toate variantele posibile”, a declarat Dan Barna la finalul ședinței Biroului Naţional al USR PLUS.

USR PLUS acuză UDMR că protejează SIIJ

Concluzia este una foarte clară, spune Dan Barna: „Amendamentul UDMR, care se află în momentul de faţă în comisia de la Senat, este unul care nu desfiinţează SIIJ”.

Amendamentul UDMR nu face decât să mute secţia specială dedicată magistraţilor la Parchetul General. Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care, în loc să desfiinţăm SIIJ, pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie specială dedicată tot magistraţilor, o mutăm la Parchetul General” – Dan Barna, vicepremierul României.

Pentru Dan Barna, „ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic, este de neacceptat şi, atâta timp cât nu găsim o soluţie în coaliţie, o sesiune extraordinară este, din punctul nostru de vedere, prematură şi nefuncţională”.

Liderul USR PLUS insistă că trebuie găsită o variantă prin care să fie puse în practică recomandările şi solicitările Comisiei Europene, precum și cele exprimate de Comisia de la Veneţia privind desfiinţarea SIIJ. „Adică, desfiinţare reală a SIIJ, cu competenţa şi dosarele distribuite apoi după competenţă către Parchete, astfel încât şi magistraţii să fie trataţi ca orice cetăţean al acestui stat”.

(…) Cazurile de corupţie la DNA, cazurile de criminalitate la DIICOT, cazurile de infracţiune comună la Parchet. Aşa este normal să funcţioneze un sistem juridic fără discrepanţe şi fără secţii speciale destinate unor categorii profesionale” – Dan Barna.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele