Detalii pe Gândul.
„Ministerul Public a luat act cu suprindere și îngrijorare de modificările anunțate de ministrul Justiției și asupra cărora procurorii nu au fost consultați în prealabil. În acest sens, tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenței Justiției, de numire a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propunere agreată și de MCV, constând într-o procedură de selecție transparentă a candidaților, realizată de către CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiției, numirea fiind făcută de președintele României”, se arată în comunicatul Parchetului.
Ministerul public a transmis și că există multe alte modificări care vor bulversa sistemul judiciar, printre ele modalitatea de admitere la INM, promovarea pe loc și condițiile de aplicare a răspunderii magistraților.
Președintele României nu va mai numi șefii DNA, DIICOT și Parchetului General, așa cum era până acum. Numirile vor fi făcute de CSM, la propunerea ministrului Justiției. Modificarea apare în în proiectul de modificare a legilor justiției, prezentat astăzi de ministrul Tudorel Toader. MJ propune, totodată, ca candatele de conducere ale șefilor de parchete – DNA, DIICOT, PG – sau instanțe judecătorești vor fi majorate de la trei la patru ani, mandatele actuale nefiind afectate de această inițiativă, a declarat, marți, Tudorel Toader, în cadrul conferinței în care a prezentat modificările propuse pentru legile justiției. Președintele Klaus Iohannis a reacționat dur la propunerile lui Toader, arătând că acestea „sunt un atac asupra statului de drept și a independenței Justiției”