Prima pagină » Știri politice » Procurorul general, săgeți directe către „penali” la bilanțul DNA: Nu poate fi demnitar cel care a fraudat alegerile

Procurorul general, săgeți directe către „penali” la bilanțul DNA: Nu poate fi demnitar cel care a fraudat alegerile

Procurorul general, săgeți directe către „penali
Detalii pe Gândul.

„Menționez că în 2017, a fost soluționat un dosar interesant, în care a fost recuperată pentru patrimoniul cultural național Constituția de Troesmis. Acolo spune: „Nu poate deveni demnitar cel care prin vicleșug a fraudat alegerile. Va plăti bugetulului de stat 10.000 de sesterți (monedă romană, n.r.). Este pedepsit conform acestei constituții votul multiplu, indicarea unui număr fals dfe voturi”. (..) Nu poate fi demnitar cel care, având o funcție publică, nu a făcut dare de seamă asupra modului în care a cheltuit banii publici ai municipiului. Nu poate fi demnitar cel care nu a făcut decontările banilor publici în fața decurionilor (ofițeri romani, n.r.) municipiului”, a citat Augustin Lazăr din Constituția de la Troesmis, legea fundamentală a acestui oraș roman.

Totodată, în discursul său, procurorul general a mai subliniat că fenomenul corupției nu este unul specific țării noastre, așa cum vor unele persoane să sugereze.

„Anul 2017, într-adevăr, a fost unul mai sensibil, mai complicat. Eu nu aș dramatiza că a fost un an greu. (…) Corupția rămâne în continuare un fenomen mai actual ca oricând. În niciun caz nu e un brevet românesc, cum vor să sugereze anumiți comentatori. Corupția e un fenomen internațional care a generat efortul comun al statelor când au realizat Convenția de la Merida. (…) Spre onoarea ei, România, care a semnat convenția, a reușit cu un an înainte s-și realizeze anticorpii, adică Direcția Națională Anticorupție. Eu nu aș vrea să exagerez cu nimic și să spun de la mine evaluări interpretate ca subiective, dar vreau să spun că în rapoartele care au fost întocmite de experții europeni, până în prezent, activitatea DNA a fost evaluată ca fiind între primele cinci structuri europene recomandabile pentru schimb de bune practici”, a mai spus Augustin Lazăr la prezentarea bilanțului pe anul 2017 a DNA, care a avut loc la Cercul Militar.

Citește și