Profilul oamenilor aleși să conducă USR. Cine sunt cei care vor să preia puterea și să dea premierul în 2020

Publicat: 19 05. 2017, 15:09
După aproape o jumătate de an în Parlament, la 8 luni de la înființarea partidului, marcate și de succese neobișnuite pentru o formațiune atât de tânără, dar și de tensiuni interne, USR și-a ales săptămâna trecută noua conducere: 21 de membri în Biroul Național a căror misiune este, spun ei, să aducă partidul la putere la următoarele alegeri. 
 
Un studiu realizat de Agenția de Rating Politic arată cine sunt oamenii care au candidat pentru un loc în BN și care este profilul lor politic, în urma unei analize care a luat în calcul, printre altele, experiența lor profesională, de guvernare, acolo unde a fost cazul, dar și vârsta fiecărui membru. 
 
Astfel, cei 251 de delegați care au participat la primul Congres USR au votat în conducere 21 de persoane, adică un președinte, 7 vicepreședinți și alți 13 membri, cu o medie de vârstă de 41 de ani. Astfel, la categoria 30-39 de ani se încadrează zece persoane, la 40-49, nouă persoane, iar la 50-59, doi membri. 
 
Analiza demonstrează că nu toți USR-iștii care vor conduce partidul de acum înainte sunt lipsiți de experiență, întrucât patru dintre ei s-au aflat și până acum în fruntea formațiunii, iar 6 au făcut parte și din Guvernul Cioloș. În ceea ce privește formarea academică și cariera, 8 dintre politicieni au urmat studii în străinătate, iar 9 vin din sectorul managementului privat. 
 
Acest background demonstrează și că USR-iștii nu sunt total străini de ceea ce presupune gestionarea unei organizații – similară ca structură cu un partid politic -, mai ales că nu sunt , neapărat nici oameni extrem de tineri. 31 și 32 de ani au cei mai tineri USR-iști (Florin Silviu Chereji, din Cluj, Claudiu Năsui, din București, respectiv Cornel Zainea, Ilfov), iar la polul opus se situează Ion Voinea, în vârstă de 54 de ani. 
 
Concluziile studiului au demonstrat că în USR se remarcă încă mari discrepanțe între zonele geografice ale României în care această formațiune are o infrastructură dezvoltată, nucleul politic fiind concentrat în București și în câteva mari centre naționale. În conducerea partidului s-a mers în principal pe oamenii care fac parte din Parlament și care pot avea un cuvânt de spus, dar și pe cei care au fost aleși în alte funcții publice.
 
„Ca structură de profesii de bază nu există aproape deloc ceva ieșit din comun, atât că studiile fiind mai recente și parțial în universități din străinătate, ele par mai adaptate la economia actuală. Fiind un partid nou, majoritatea membrilor conducerii USR nu au avut o perioadă ‘tampon” între carierele din mediul privat și cele publice. (…) Excepția o fac cele 6 persoane care au făcut parte din guvernarea Cioloș”, arată Agenția de Rating Politic.