Program de guvernare: În cazul Roșia Montană, Guvernul va reanaliza în mod transparent situația

Publicat: 03 05. 2012, 22:40
Actualizat: 25 05. 2012, 01:21

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situației referitoare la „cazul” Roșia Montana, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privință, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul național, protecția mediului și legislația europeană.

„Având în vedere preocuparea publică privind cazul Roșia Montană, Guvernul va reanaliza în mod transparent și pe bază de dialog deschis și democratic situația existentă astfel încât deciziile să fie în acord cu interesul național, protecția mediului și legislația europeană”, se prevede în programul de guvernare obținut de MEDIAFAX, la capitolul privind protecția mediului.

Ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, a declarat că o analiză juridică cerută în legătură cu întreruperea sau continuarea evaluării proiectului de la Roșia Montană după anularea planurilor de urbanism ale localității recomandă Comisiei de Analiză Tehnică să ceară investitorului un nou certificat de urbanism, făcut în baza unui PUZ valabil.
„Astăzi (joi, n.r.) mi-au parvenit rezultatele analizei cerute în problema Roșia Montană. Juriștii consultați de noi afirmă că lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezintă un impediment în continuarea procedurii și recomandă Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) a proiectului să-i ceară investitorului să depună un nou certificat de urbanism care să reflecte un PUZ valabil”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila.

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) afirmă, într-un comunicat transmis MEDIAFAX în replică la declarațiile ministrului demis al Mediului privind analiza juridică ce ar impune oprirea evaluării proiectului, că legea spune că analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizată imediat.

„Legea spune că procedura de evaluare trebuie finalizată imediat. Sperăm să putem crea miile de locuri de muncă atât de mult așteptate în zonă. (…) Nu cunoaștem conținutul opiniei legale emise către ministrul (demis, n.r.) Korodi și nici baza legală a acestei opinii. Nu există însa baza legală ca, în momentul în care avem deja un certificat de urbanism valabil și în vigoare, ministrul Korodi să ne solicite un alt certificat de urbanism”, afirmă reprezentanții companiei, într-un comunicat de presă dat publicității joi seară.

Ministerul Mediului a cerut un audit judiciar pentru a decide o eventuală oprire a analizei proiectului minier de la Roșia Montană în urma deciziei definitive a Curții de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazează certificatul de urbanism și alte acte ale proiectului au fost declarate nule.

Auditul a fost cerut de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, la câteva zile după instalarea sa în funcție. Ministrul solicita verificarea eventualelor consecințe ale deciziei judecătorești asupra procesului de evaluare a proiectului minier.

„Încă de când am preluat mandatul am fost întrebat dacă decizia judecătorească de la Alba Iulia impune oprirea proiectului minier. O asemenea decizie nu poate fi luată fără consultarea specialiștilor juriști, astfel că am cerut atât Direcției juridice din minister cât și, prin intermediul acesteia, casei de avocatură cu care ministerul lucrează de mai mulți ani, să îmi spună ce trebuie făcut din punct de vedere juridic în situația generată de respectiva decizie judecătorească defintivă”, declara miercuri Korodi.

Korodi Attila se află în plin proces cu investitorul de la Roșia Montană după ce, în 2008, în precedentul său mandat ministerial, tot în urma unei hotărâri judecătorești prin care certificatul de urbanism al proiectului a fost anulat, a decis oprirea procesului de evaluare a impactului proiectului minier asupra mediului.

Hotărârea judecătorească definitivă în urma căreia a fost necesară expertiza juriștilor a fost pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia care a anulat irevocabil, în 5 aprilie 2012, în urma unei reclamații depusă de trei organizații non-guvernamentale, Hotărarea numărul 1 din 2009 a Consiliului Local Roșia Montană prin care a fost validată procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) și Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roșia Montană Gold Corporation.

La acel moment, Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, susținea că hotărârea Curții de Apel Alba Iulia nu afectează deciziile Consiliului Local Roșia Montană privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continuă.