Legea salarizării a fost amânată pentru la anul. Până atunci, salariile cresc pe familii ocupaționale, prin ordonanțe de urgență și, eventual, după o presiune în stradă. Într-un proiect de Ordonanță de Urgență, Ministerul Muncii alocă 120.000.000 de lei anual în plus pentru creșterea salariilor din instituțiile subordonate. Proiectul a fost pus deja în transparență publică.
Noul proiect de ordonanță vine în completarea Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și introduce la capitolul „Funcții publice de stat, stabilite și avizate potrivit legii” personalul din structurile subordonate ale Casei Naționale de Pensii Publice, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecției Muncii și ale Agenției Naționale pentru Plăti și Inspecție Socială.
Asta înseamnă că personalul din instituțiile enumerate mai sus va avea o salarizare similară funcțiilor din administrația centrală.
Conform notei de fundamentare al proiectului, este vorba despre 7.888 de posturi beneficiare a unei majorări brute de 2.170 de lei. Asta înseamnă un total de 17.133 lei pe lună.
Impactul bugetar calculat, până în 2027, va fi de 89.953.000 lei, anual.
Ministerul Muncii, inițiatorul proiectului, justifică această măsură prin „diferențele salariale între funcții din administrația publică centrală și personalul din unități teritoriale”, subliniind și angajamentele asumate în cadrul PNRR.
Astfel, se impune adoptarea acestui proiect de act normativ, care „vizează interesul public şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară”, pentru că:
Acest proiect de ordonanță survine nemulțumirilor manifestate prin proteste recente ale angajaților din casele teritoriale de pensii.
La sfârșitul lunii noiembrie, premierul Ciolacu i-a chemat pe reprezentanții acestora la Guvern, pentru discuții, unde au „agreat soluții pentru salariați”.
Reprezentanții Guvernului și partenerii sociali au agreat o soluție de principiu pentru alinierea salariilor angajaților din structurile teritoriale din cadrul Ministerului Muncii – casele teritoriale de pensii, agențiile teritoriale de plăți și inspecție socială, inspectoratele teritoriale de muncă și agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă – la nivelul celor din cadrul instituțiilor centrale. Aplicarea acestor ajustări salariale va reprezenta majorarea veniturilor angajaților din teritoriu, transmitea Executivul, pe 29 noiembrie.
Protestul angajaților din casele de pensii s-a suspendat în aceeași zi.
Liderii de sindicat au comunicat că s-a ajuns la „un acord în ceea ce privește alinierea salarizării angajaților din Casele Județene de Pensii la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice”.
Rezolvarea inechităților salariale din prezent va aduce creșteri cuprinse între 330 lei și 1.500 lei net pentru aproximativ 3.000 de salariați. Veniturile acestora ar urma să fie majorate de la 01 ianuarie 2024, a transmis BNS.
Reamintesc că Legea salarizării unitare trebuia finalizată de Guvern în primăvară, pentru a putea fi dezbătută de Parlament și intra în vigoare în iunie 2023, conform țintelor din PNRR.
Foto: gov.ro
CITEȘTE ȘI: