Proiect de lege | Aleșii vor să dea amenzi și de 500 de lei pentru minorii care fumează în locuri publice
Argumentând că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool și groguri în rândul minorilor, mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi de la minorităţi au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care, dacă trece de vot în Legislativ și promulgare, să interzică minorilor să consume tutun în locuri publice, printre care drumuri, parcuri, stadioane, unităţi de învăţământ, gări şi aeroporturi, mijloace de transport. Dacă încalcă legea și sunt prinși, ei vor fi sancţionaţi cu amendă de până la 500 de lei.
Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care interzice minorilor să fumeze în spații publice, a fost înregistrat, luni, la Senat, prima cameră sesizată, după ce a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD, dar și de la PNL și minorități naționale.
„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, prevede proiectul depus în Senat.
Nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 de lei, mai prevede actul normativ.
Câți minori fumează și beau alcool în România
Iniţiatorii citează un studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog, din care rezultă că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor și că legislaţia naţională în domeniul ordini publice sancţionează contravenţional doar consumul de alcool de către minori, nu și consumul de tutun, fumatul în rândul minorilor.
„Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, menţionează iniţiatorii proiectului de lege.
Conform studiului citat, aproximativ jumătate (44%) dintre elevi au declarat că au fumat cel puțin o dată în viață, aproape o treime (31%), cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar unul din patru (25%) a declarat că a fumat cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
La capitolul alcool, 89% dintre adolescenți au consumat băuturi alcoolice cel puțin o dată în viață, iar aproape două treimi (63%), cel puțin o dată în ultimele 30 de zile, conform studiului ANA citat în expunerea de motive.