Proiect de lege. Deputatul PNL Adrian Cozma vrea revenirea la starea de dinaintea limitării utilizării banilor cash / E o lipsire de libertate

Proiect de lege. Deputatul PNL Adrian Cozma vrea revenirea la starea de dinaintea limitării utilizării banilor cash / E o lipsire de libertate
Publicat: 06/11/2023, 18:23
Actualizat: 06/11/2023, 18:28

Deputatul PNL, Adrian Cozma, a depus un proiect de lege de modificare a regimului privind operațiunile de încasări și plăti în numerar. Liberalul are o propunere clară: trebuie să renunțăm la măsura Guvernului de limitare a plăților cu bani cash.

Liberalul consideră că este important „să revenim cât mai rapid la starea de dinaintea limitării utilizării banilor cash” și speră să fie susținut și de colegii săi.

Conform proiectului de lege, încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry vor fi în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană fizică.

Deputatul PNL se bazează pe faptul că nu se poate impune un lucru „pe care nu-l vrea aproape nimeni”.

E o lipsire de libertate până la urmă și niciun salariat n-ar trebui să fie obligat nici măcar să primească banii doar pe card. Trebuie să fie opțional, fiecare persoană dispune de banii lui așa cum dorește și să plătească în condiții legale, nu impuse.

Asemenea șefului său de partid, Adrian Cozma consideră că nu se poate porni de la „ideea greșită că oamenii vor să înșele statul”.

Statul trebuie să găsească modalități prin care să monitorizeze activitatea economică din societate. Fiecare avem activități diverse care implică o anumită conduită socială, oamenii cumpără produse, animale, plătesc servicii agricole. Nu-i putem obliga să aibă toți card bancar, mai ales în condițiile în care nu avem încă bancomate în multe localități, a transmis Cozma, pe Facebook.

Adrian Cozma declară că pentru întreprinderile private care își desfășoară activitatea în mediul rural, noile plafoane vor genera blocaje sistematice, întrecât:

  • în mediul rural nu există sucursale ale băncilor comerciale unde operatorii economici să poată depune numerarul acumulat zilnic;
  • nici în mediul urban mic nu mai există casierii ale băncilor comerciale la care se poate depune numerarul și doar o parte a băncilor comerciale dispun de automate pentru depunerea numerarului;
  • noile prevederi obligă operatorii economici să se deplaseze, în unele cazuri, sute de km până la cea mai apropiată casierie bancară/automat bancar.
Reamintim că, pe 11 noiembrie, va intra în vigoare o măsură prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, de până la 1.000 lei de persoană, potrivit legii pentru care premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament.
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni seara cu reprezentanții din sistemul bancar, iar în zilele următoare va avea discuții cu cei ai IMM-urilor. 

Ciolacu a admis că este o problemă la micii întreprinzători cu plățile cash și a lăsat de înțeles că limitarea plăților numerar ar suferi modificări.

Este o problemă la micii întreprinzători cu plățile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă. Cred că nimeni nu își dorește acest lucru. De asta vreau să stau de vorbă și cu IMM-urile și cred că (…) pe grupe de produse, adică dacă electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu fie, să nu îngreunăm viața oamenilor, a spus Ciolacu luni.

Chiar președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a poziționat luni împotriva acestei măsuri, deși a recunoscut că a fost de acord cu inițiativa în ședința coaliției, fiind convins de argumentele ministrului de Finanțe.

Iar premierul Ciolacu a subliniat că propunerea a aparținut „echipelor tehnice din ANAF” și i-a fost „jenă” să o conteste.

CITEȘTE ȘI:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text