Prima pagină » Știri politice » Proiect de parlamentar: „Vreau ca elevii să învețe în școli cum se folosește prezervativul”

Proiect de parlamentar: „Vreau ca elevii să învețe în școli cum se folosește prezervativul”

Proiect de parlamentar:
Nici nu a început sesiunea parlamentară că senatorii și deputații deja și-au pregătit tolbele cu mai multe inițiative legislative.

Nici nu a început sesiunea parlamentară că senatorii și deputații deja și-au pregătit tolbele cu mai multe inițiative legislative. Parlamentari cu vechime sau proaspăt-aleși, aceștia se declară hotărâți să facă schimbările necesare în sănătate, educație, justiție și infrastructură, „că doar d-aia ne-au trimis oamenii în Parlament”. Chiar și așa, sunt unii, aflați la primul mandat, care recunosc că mai întâi trebuie să se învețe clădirea Parlamentului, după care să se apuce de treabă.

„Eu trebuie mai întâi să învăț holurile și ușile Parlamentului și să mă acomodez, apoi trebuie să mă pun la treabă. În primul rând vreau să continui un proiect care e deja în Parlament, dar e blocat de ceva timp. Este vorba despre portul turistic Oltenița, unde noi trebuie, în primul și în primul rând, să ne recuperăm terenul ca să profităm de potențialul lui”, a declarat, contactată de gândul, deputata PNL Raluca Surdu, adăugând că și problema numărului mare de copii abandonați ar trebui rezolvată.

Ciuhodaru: „Vreau să îngrădesc puterea bețivilor”

Cu vechime mai mare decât noii săi colegi, actualul pepededist Tudor Ciuhodaru, care se laudă că a fost al doilea cel mai harnic parlamentar ca număr de inițative în vechea legislatură, vrea și în următorii patru ani să își mențină statutul. Din acest motiv, Ciuhodaru deja și-a pregătit prima lista de proiecte pe care vrea să le introducă în parlament, printre care și o măsură care să sancționeze persoanele care fac exces de alcool.

„Vreau să fac ceva să îngrădesc puterea bețivilor, că prea se întâmplă multe lucruri rele din cauza lor. Dacă unul e oprit în trafic pentru că a băut, atunci el să plătească tot, de la polițiști, la drumul până la secție sau la spital, până la analize și alte proceduri. La fel și în cazul celor care ajung la urgențe din cauza excesului de alcool, să deconteze toate cheltuielile din buzunarul lui ca să nu-i mai trebuiască și a doua oară. Dom`le, așa cum zice proverbul, bei cu capul, nu cu stomacul”, a explicat deputatul, pentru gândul.

Tot el vrea să stimuleze natalitatea, dar „nu prin metoda ceaușistă”, ci prin reduceri de taxe și impozite pentru familiile cu copii, vrea să introducă în școli și grădinițe un curs pentru sănătate, care să-i învețe pe elevi cum se menține igiena personală și nu numai.

„Vreau să stimulăm natalitatea, nu prin metoda ceaușistă, ci prin diferite ajutoare acordate familiilor cu copii. Adică un impozit mai mic pe salariu și pe casă și un credit ipotecar de 50.000 de euro pentru familiile cu trei copii, o dată în viață. Plus că mulți se tem de costurile analizelor din timpul sarcinii, așa că propun ca toate aceste proceduri de urmărire a sarcinii să fie gratuite, ca să nu mai existe complicații neprevăzute. Pe lângă asta, ar trebui să existe un curs de educație pentru sănătate în instituțiile de învățământ, în funcție de nivelul de școlarizare. Să fie cursuri adecvate vârstei elevilor despre igiena personală, despre avoturi, despre cum se folosește prezervativul, cursuri ținute de medici, de asistente și la sfârșit să se pună note, ca la orice curs”, a adăugat Ciuhodaru.

Tot pe domeniul sănătății vrea să vină cu un proiect de lege și soția președintelui CJ Cluj, Elena Uioreanu. Proaspăt ajunsă în Parlament, penelista s-a înscris în comisia de sănătate, unde deja a spus că va veni cu un proiect care să promoveze serviciile medicale la domiciliu.

„Vreau să promovez acest tip de servicii medicale. Oamenii ar trebui să-și facă analizele în fiecare an, dar mulți nu ajung la spital decât atunci când au o urgență. Așa că propun ca serviciile medicale să vină la oameni acasă, pentru a le face analizele, acordate de stat. Dacă omul refuză, atunci când va ajunge la urgență și se va descoperi cu diabet, atunci să-și suporte tratamentul, că dacă boala era depistată din timp nu mai ajungea la urgențe. Este un fel de campanie de igienă personală, de responsabilizare”, a declarat Elena Uioreanu, contactată de gândul.

Uniformele în școli

Direct din salonul de cosmetică, deputata Maria Grecea ne transmite că vrea să facă modificări în domeniile sănătate și educație. Problema uniformelor în școli, dezbătută în nenumărate rânduri până acum, revine în interesul parlamentarilor, însă printr-o soluție mai…neobișnuită: profesorii și părinții ar trebui să colaboreze cu Consiliul Local din fiecare oraș.

„Eu sunt dezamăgită de cum se descurcă tinerii la liceu și trebuie făcut ceva în această privință, trebuie să fie controlați mai bine. De exemplu, uniforma școlară poate să fie o soluție, dar nu zic să fie făcută la nivel național sau județean, ci părinții, elevii, profesorii să discute cu consilierii locali și să se ia o decizie la nivel de liceu”, a spus Grecea, pentru gândul.

Tot în educație vrea să-și aducă o contribuție și tânăra deputată PSD, aleasă în județul Teleorman, Cătălina Ștefănescu.

„Așa cum am mai spus, eu aș vrea să se facă un fel de parteneriat între angajator și facultăți, astfel încât la absolvire, practica făcută de un student să fie considerată ca experiență și să-i fie mai ușor la angajare. Mai mult, și programa în licee ar trebui să se facă în discuție cu angajatorul, pentru ca la final aceștia să poată avea un loc de muncă”, a spus ea, contactată de gândul.

Proiectele PPDD:

Partidul Poporului Dan Diaconescu, proaspăt ajuns în Parlament, se pregătește să pună în aplicare, sau cel puțin încearcă, cele 100 de puncte promovate încă de la înființarea partidului. Așa cum susține liderul senatorilor PPDD, Tudor Barbu, confiscarea averilor ilicite este printre cele mai importante lucruri care trebuie reglementate. Același lucru l-a susținut și deputata Liliana Mincă, fostă șefă a Loteriei.

„Momentan sunt sute de proiecte de lege nerezolvate din legislatura trecută, de ce trebuie altele noi. Pentru noi, principala problemă care trebuie rezolvată este cea cu confiscarea averilor ilicite, iar toți banii strânși să meargă la bugetul de stat. E vorba de miliarde de euro, nici nu vă dați seama”, a spus Barbu, pentru gândul.

Totodată, liderul PPDD de la Camera Deputaților, Radu Popa, a făcut referire la problemele din justiție, iar o primă schimbare în bine ar fi introducerea juraților în instanță.

„În primul rând, eu aș vrea introducerea juraților în instanțe. Acest lucru ar asigura soluții juridice cu mai multă larghețe. Nu e suficient ca deciziile din instanțe să fie luate de un judecător și ai lui, că dacă mai vin și 10-20 de oameni pregătiți, ar fi decizii mult mai bune și mai corecte”, a spus Popa.

Nici pe legea sănătății parlamentarii PPDD nu se feresc să facă proiecte de lege. Pe lângă inițiativele lui Ciuhodaru, un alt medic din tabăra violet, Ștefan Stoica, vrea să reglementeze o altă modalitate de contribuție la sănătate.

„Vreau ca o parte din cei 5.5% pe care un om îi plătește pentru sănătate, mai exact 2.5%, să meargă către un asigurator privat, la alegerea beneficiarului. Adică dacă medicul de familie te trimite să facă o ecografie, tu să poți să alegi să îți faci analiza la un centru privat, fără costuri suplimentare. Acum, dacă lucrezi 25 de ani, plăteși toate taxele și impozitele, iar dacă ești disponibilizat, nu poți beneficia din a doua zi de asigurare. Acum sunt condiții neconcurențiale între stat și privat. Trebuie să facem cumva să dispara sintagma de medic șpăgar. Oamenii credeau că noi ne scobim în nas și suntem duși cu pluta, dar nu e chiar așa”, a declarat Stoica, senator PPDD, contactat de gândul.

Un alt parlamentar cu vechime, care a migrat la PPDD, este și Daniel Oajdea. Cunoscut și pentru inițiativa sa legislativă referitoare la înlocuirea actualelor etichete de haine, care zgârie, cu altele mai moi, acum anunță un proiect de lege care privește modul în care ar trebui favorați tinerii absolvenți cu medii mari, dar și oamenii trecuți de 45 de ani.

„Cum va începe noua legislatură cum trebuie, voi depune la Parlament câteva inițiative legislative, printre care încadrarea tinerilor absolvenți în sistemul de stat, pentru că trebuie să-i motivezi cumva să învețe. Și de aceea, cei mai merituoși să fie angajați la stat, sau la privat, pe baza rezultatelor. Tot un astfel de beneficiu aș vrea să fie și pentru cei trecuți de o anumită vârstă, peste 45-50 de ani, care deja nu-i mai angajează nimeni pe motiv că sunt prea bătrâni. Din cauza industrializării ceaușiste, mulți și-au pierdut locul de muncă, iar acum sunt șomeri și nici să se pensioneze nu au cum”, a spus Oajdea.

Votul prin corespondență, subiect de dezbateri

Parlamentarii nu i-au uitat nici pe românii din diaspora. Senatorul PDL ales de românii plecați în străinătate, Viorel Badea, a gândit un proiect de lege care se referă la votul prin corespondență, subiect dezbătut și anterior, dar și ușurarea „repatrierii” românilor.

„În perioada imediat următoare, o să vreau să depun câteva inițative legislative în Parlament, s-a mai vorbit despre ele și chiar trebuie rezolvate. Trebuie să ne ocupăm neapărat de votul prin corespondență, de reducerea procedurilor de redobândire a cetățeniei și reorganizarea comunităților de români de pretutindeni”, a spus Badea, pentru gândul.

Citește și