Se poate face comasarea alegerilor și fără liste comune la europarlamentare, spune Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș.
Deputatul social-democrat afirmă că este necesară stabilirea unui calendar clar pentru toată rândurile de alegeri, dacă tot se discută despre comasarea localelor cu europarlamentarele. Și că acesta ar trebui să fie un „proiect de țară”, care să fie explicat românilor.
Zetea mai spune că PNL insistă cu subiectul comasării, în ședințele de coaliție, în timp ce PSD este concentrat, mai degrabă, pe actul de guvernare.
Cele două partide să vină în fața românilor cu un proiect de țară, care sunt propunerile ce avem de câștigat? Stabilitate, oferă ce? Nu e un subiect pe care Partidul Social Democrat să-l fi propus foarte des în ședințele coaliției. Suntem mult mai interesați de guvernare, de bună guvernare, de soluții care trebuie luate. Sunt restanțe pe care le-am avut, inclusiv săptămâna trecută, legate de exceptarea CASS-ului pentru bolnavii de cancer sau pentru gravide.
PSD insistă pentru un calendar pe tot anul electoral 2024, dar nu leagă comasarea de subiectul listelor comune.
Dacă partenerii de la Partidul Național Liberal înțeleg că nu putem să discutăm doar despre comasarea acum a alegerilor europarlamentare cu locale și vorbim despre un calendar pentru întreg anul, Partidul Social Democrat n-are absolut nimic împotrivă. Noi, cel puțin Partidul Social Democrat, suntem pregătiți pentru anul electoral 2024 fără a avea liste comune, fără a avea candidați comuni.
„Proiectul de țară” trebuie să aibă la bază „modelul stabilității” pe care a funcționat coaliția până acum, mai spune deputatul PSD.
Discutăm despre proiectul de țară, care, evident, presupune oferirea românilor soluții în modelul stabilității de până acum. (…) Evident, nu există o condiție impusă a Partidului Social Democrat către nimeni, până la urmă, de a intra forțat în vreo coaliție.
Însă, dacă se vorbește despre un candidat comun pentru prezidențiale, acela trebuie să fie de la PSD.
Dacă se vorbește despre un candidat comun și se acceptă această idee, evident că Partidul Social Democrat își va dori propriul său candidat la alegerile prezidențiale. De 20 de ani avem în România președinți de dreapta, oameni care la finalul mandatului n-au mai avut susținere populară și n-au mai fost nici susținuți de partidele care i-au propus acolo. Nici Traian Băsescu, nici Klaus Iohannis, în momentul ăsta, nu se mai bucură de încrederea celor care i-au votat. De aceea, PSD vine și spune că a venit vremea să avem în România un președinte cu viziuni de stânga.
Sursa: Mediafax foto
CITEȘTE ȘI:
A patra întâlnire a Coaliției, AMÂNATĂ pentru miercuri. Alegerile ar putea avea loc la termen