Proiectul depus la Senat de deputatul PSD Ninel Peia se cheamă Lege pentru „Inocența copilăriei” și arată că profesorii care predau „informații sau cursuri cu privire la educația sexuală” elevilor din ciclurile preșcolar, primar și gimnazial, fără acordul scris al părinților, sunt pasibili de închisoare.
Pedeapsa propusă de Peia este de trei luni până la doi ani de închisoare sau amendă.
„Există deja școli unde copile de 10 ani pleacă rușinate de la aceste „cursuri”, sunt băieți care nu mai înțeleg ce este aceea o familie sau de ce nu e nimic rău să ai sentimente erotice pentru Ionel și nu pentru Diana. Aceste vlăstare cărora le dorim cele mai bune lucruri și o viață împlinită, copii pentru care facem sacrificii enorme, sunt traumatizați de informații care nu sunt, nu au fost și nici nu vor fi specifice unei copilării normale, a singurei faze din viața fiecăruia care a fost binecuvântată cu miracolul inocenței”, își motivează proiectul Ninel Peia, pe blogul personal.
Inspectoratul Școlar arată că inițiativa deputatului PSD este inutilă, pentru că și în prezent această materie opțională, care nici măcar nu se cheamă educație sexuală, se face doar cu acordul scris al părinților.
„Numai cu aprobarea scrisă a părintelui se poate desfășura acest opțional la nivelul unității de învățământ, aprobare care este luată de obicei în luna mai, iunie precedent începutului viitorului an școalar”, a declarat pentru Digi24 Marian Banu, purtător de cuvânt al Inpsectoratului Școlar al Municipiului București.
La nivel național, această materie opțională a fost aleasă de doar 6% dintre părinți, se cheamă educație pentru sănătate și cuprinde nu doar informații despre viața sexuală, ci și despre alimentație sau sport, explică Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți- Învățământ Preuniversitar, pentru postul tv.
De cealaltă parte, există ong-uri care susțin introducerea acestei materii, tocmai pentru că elevii sunt neinformați.
„Educația sexuală în România nu se predă în momentul de față din punctul meu de vedere. Copiii rămân total neinformați, la hazardul a ceea ce află de pe internet, din televiziune, de la alți prieteni și de la părinți, dacă părinții au cumva curajul să depășească anumite tabuuri”, spune Tudorina Mihai, activist civic, pentru Digi24.