Prima pagină » Știri politice » Proiect PNL: Doar școlile doctorale acreditate pot evalua sesizările de plagiat

Proiect PNL: Doar școlile doctorale acreditate pot evalua sesizările de plagiat

Proiect PNL: Doar școlile doctorale acreditate pot evalua sesizările de plagiat
PNL depune un proiect de lege potrivit căruia școlile doctorale acreditate pot evalua sesizările de plagiat, iar cele neacreditate vor apela la CNATDCU pentru rezolvarea sesizărilor, a anunțat, luni, vicepreședintele PNL, Raluca Turcan.

”La Senat PNL depune astăzi această propunere legislativă pentru modificarea Legii Educației Naționale pentru a corecta votul sfidător dat în Senatul României împotriva eticii și calității în sistemul superior de educație și, de asemenea, pentru a corecta respingerea solicitării de revizuire adresată de președintele României pe un proiect de lege care putea să dea posibilitatea sistemului superior să se recredibilizeze și să își recâștige locul în topurile internaționale de performanță”, a declarat Raluca Turcan.

Școlile doctorale acreditate pot evalua sesizările de plagiat, iar cele neacreditate vor apela la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru rezolvarea sesizărilor, a explicat ea.

”Acest proiect vizează ca toate școlile doctorale acreditate până în acest moment să poată să organizeze școli doctorale, tematici de studiu, să acorde titluri de doctorat și să evalueze sesizările de nerespectare a eticii profesionale în Senatul universităților. Deci, se respectă întru totul autonomia universitară pentru toate școlile doctorale acreditate. Pentru școlile doctorale neacreditate consiliul național de atestare a titlurilor CNATDCU va funcționa ca o instanța în care toate sesizările de nerespectare a eticii profesionale să poată să fie analizate și înaintate Ministerului Educației”, a mai spus Turcan.

Cu toate acestea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, declara, anterior, pentru Gândul, că, în momentul acesta, în România, nu mai este nicio școală doctorală acreditată. „Avem doar „școli doctorale autorizate””, a subliniat, în acest sens, Pirtea.

„Avem doar „școli doctorale autorizate” care urmează a fi într-un proces de evaluare instituțională, sperăm noi cât de repede și unul cu o componentă internațională foarte consistentă pentru că e un moment în care am putea, într-adevăr, să punem într-o normalitate ce înseamnă școlile doctorale din România”, a spus Pirtea.

Reamintim că mai mulți senatori liberali au votat, luni, alături de senatorii PSD și ALDE respingerea cererii de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgență a Guvernului nr. 4/2016 prin care se modifică Legea Educației Naționale. Practic, senatorii au hotărât menținerea legii în forma adoptată inițial care prevede că responsabilitatea analizării tezelor de doctorat va reveni universităților și nu CNATDCU, cum este în prezent.

Astfel, CNATDCU nu va mai face parte din circuitul de analiză a lucrărilor de doctorat, suspectate că ar fi plagiate, și va îndeplini rolul unei instanțe de apel.

Ulterior, atât Guvernul, cât și liberalii au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională a României (CCR) această lege, în forma adoptată de Senat. De altfel, liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a admis că votul colegilor de partid din Senat a fost o „eroare”.

Citește și