Prima pagină » Știri politice » Proiect UDMR: Autostrăzi și căi ferate de interes regional, în domeniul public al Ținutului Secuiesc

Proiect UDMR: Autostrăzi și căi ferate de interes regional, în domeniul public al Ținutului Secuiesc

Proiect UDMR: Autostrăzi și căi ferate de interes regional, în domeniul public al Ținutului Secuiesc
Proiectul UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc, prezentat oficial joi, prevede că drumurile, autostrăzile, căile ferate și apeductele de interes exclusiv regional, care sunt determinate prin normele de aplicare a statutului Ținutului Secuiesc, "constituie patrimoniul inalienabil al regiunii".

Potrivit proiectului UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc, prezentat de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, într-o conferință de presă susținută joi la Cluj-Napoca, la capitolul privind domeniul public și patrimoniul regiunii și al județelor se menționează că pădurile proprietate de stat din regiune, minele, cu excepția celor de interes național, „constituie patrimoniul inalienabil al regiunii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Drumurile, autostrăzile, căile ferate și apeductele de interes exclusiv regional care sunt determinate prin normele de aplicare a prezentului statut fac parte din domeniul public al regiunii. Pădurile proprietate de stat din regiune, minele, cu excepția celor de interes național, carierele de piatră și exploatații de turbă, de apă minerală a căror folosință este retrasă proprietarului de fond, edificiile destinate funcționării unor servicii publice regionale, precum și mobilierul și alte bunuri ale acestora constituie patrimoniul inalienabil al regiunii”, se arată în proiect.

De asemenea, imobilele din proprietatea statului situate în regiune sunt transferate în patrimoniul regiunii, iar județele, conform noilor reglementări, „pe teritoriul lor, intră în posesia bunurilor și drepturilor de natură imobiliară ale statului cu excepția celor de interes militar și a serviciilor de interes național sau de interes regional”.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc, regiunea formată din județele Harghita, Covasna și Mureș ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar și indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituție și prezentului statut”.

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional și unul executiv cu președinte care să participe la ședințele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Citește și