Prima pagină » Știri politice » Proiectul de lege privind indexarea PENSIILOR MILITARE a fost adoptat de Senat, în calitate de for decizional

Proiectul de lege privind indexarea PENSIILOR MILITARE a fost adoptat de Senat, în calitate de for decizional

Senatul României a adoptat, în calitate de for decizional, modificările aduse legii pensiilor militare. Proiectul legislativ, inițiat de parlamentari PNL și adoptat recent de Camera Deputaților, propune indexarea pensiilor militare în funcție de salariul sau solda de grad ori funcție.

UPDATE

Propunerea legislativă privind indexarea pensiilor militare a fost adoptată luni de Senat, în calitate de for decizional, obținând 90 de voturi „pentru” și 8 „abțineri”.

UPDATE

Comisia de apărare a Senatului a dat luni un raport favorabil, cu amendamente, proiectului de modificare a Legii pensiilor militare, prin care se prevede indexarea pensiilor în funcție de solda sau salariul de grad și de funcție.

Senatorii din Comisia de apărare au stabilit că, „în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Casele de pensii sectoriale vor actualiza din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, în baza majorărilor soldei de grad, a salariului gradului profesional și a soldei de funcție/salariului de funcție, care au avut loc în perioada 2015 – 2024”.

Știrea inițială

Dezbaterea va avea loc mai întâi în Comisia de apărare, apoi în plenul Senatului, sub rezerva depunerii raportului. Proiectul a fost aprobat în Camera Deputaților marțea trecută, cu o majoritate de 213 voturi „pentru”, 31 „împotrivă” și 19 „abțineri”. (detalii AICI)

Noile modificări propun ca pensiile militare să fie actualizate automat în momentul în care salariile de funcție și gradele profesionale din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională sunt majorate, menținând o corelație directă între nivelul pensiei și evoluțiile salariale.

Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevede proiectul legislativ.

Cu toate acestea, proiectul introduce excepții clare: cei care dețin funcții de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau parlamentar nu vor beneficia de indexare pe durata exercitării acestor funcții publice.

În plus, pentru a asigura stabilitatea veniturilor actualilor pensionari, proiectul prevede că, în cazul în care actualizarea ar rezulta într-un cuantum mai mic decât cel în plată, se va păstra suma curentă.


CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, despre proiectul privind PENSIILE militare: „România așteaptă de la noi responsabilitate, nu un concurs de propuneri populiste”

PNL propune modificarea modului de actualizare a pensiilor militare / Proiect legislativ depus la Senat

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și