Proiectul de revizuire a Constituției a fost aprobat
Membrii Comisiei pentru revizuirea Constituției au aprobat proiectul de modificare a legii fundamentale, cu 17 voturi „pentru” și o abținere, în persoana deputatului UDMR Mate Andras.
„Există în jurul acestui proiect de revizuire o discuție mediatică și ea va continua. Apar foarte multe alienate și aritcole care întăresc principiile constituționale. În ansamblu se poate aprecia că modificările făcute merg în sensul întăririi drepturilor și libertăților cetățeanului, întărirea caracterului democratic al puterilor statului. Modificările făcute întăresc și principiul independenței justiției, definesc mai bine separația puterilor în stat. Acest proiect de revizuire nu va fi supus unei dezbateri publice, dar supus unui examen al Comisiei de la Veneția, al tuturor forururilor interne și externe”, a declarat președintele Comisiei, Crin Antonescu.
Întrebat de ce s-a abținut de la vot, udemeristul Mate Andras a explicat că, în numele UDMR, acest proiect de revizuire nu poate fi aprobat din cauza amendamentelor maghiarilor respinse.
„M-am abținut deoarce pentru UDMR nu poate fi acceptat existența regiunilor, în forma aceasta, în Constituție, iar celelalte amendamente referitoare la drepturile minorităților naționale cu importanță majoră nu au fost adoptate”, a explicat Mate.
Pasul următor constă în trimiterea proiectului de revizuire la Consiliul Legislativ, urmând ca documentul, alături de avizul primit, să fie trimis la Curtea Constituțională. CCR va transmite, în termen de zece zile, un punct de vedere asupra proiectului.
Mai mult, Crin Antonescu a precizat că și Comisia de la Veneția își va exprima un punct de vedere pe proiectul de revizuire a Constituției, fără ca această opinie să aibă caracater obligatoriu.
După finalizarea acestei proceduri, proiectul de revizuire se va întoarce în Parlament unde va fi votat în plenul fiecărei camere. Ulterior, după ce va fi dat votul în Parlament, proiectul de revizuire va merge din nou la CCR, care trebuie să se pronunțe asupra sa. De această dată, avizul Curții este obligatoriu. În cazul unui răspuns pozitiv, va fi organizat un referendum. În caz contrar, proiectul se reîntoarce în Parlament.