Prima pagină » Știri politice » PROIECTUL de SUTE DE MILIOANE DE EURO care ar putea fi repornit. Andronescu: Lucrăm la un proiect de finanțare

PROIECTUL de SUTE DE MILIOANE DE EURO care ar putea fi repornit. Andronescu: Lucrăm la un proiect de finanțare

PROIECTUL de SUTE DE MILIOANE DE EURO care ar putea fi repornit. Andronescu: Lucrăm la un proiect de finanțare
Guvernul lucrează la elaborarea unui proiect împreună cu Banca Mondială, care ar putea avea o valoare de câteva sute de milioane de euro, pentru finanțarea lucrărilor la campusurile școlare abandonate începând cu 2008, a anunțat, vineri, la Arad, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu a declarat, într-o conferință de presă la Prefectura Arad, că în toată țara există 162 de campusuri în curs de construire, dar la care lucrările au fost abandonate începând din 2008, de când acestor proiecte nu li s-a mai alocat niciun leu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„De aceea, în această perioadă, în afara bugetului care sperăm să fie mai mare, și sigur va fi mai mare, încercăm să construim împreună cu Banca Mondială un proiect prin care să finalizăm construcțiile deja începute. Vom avea discuții cu responsabilii locali și acolo unde avem perspectiva de a asigura elevi școlilor, acolo vom încerca să terminăm construcțiile”, a afirmat Andronescu.

Ministrul a spus că proiectul va fi de câteva sute de milioane de euro.

„Campusurile au fost gândite într-o manieră inteligentă, dar din păcate n-au fost terminate la timp și s-au închis școlile (în urma măsurilor de reducere a cheltuielilor – n.r.) fără ca aceste campusuri să producă efecte, în sensul în care un campus inlcudea, pe lângă școală, și cantină, internat sau chiar spații de locuit pentru profesori, ceea ce însemna adunarea comunității școlare dintr-o localitate”, a mai spus ministrul.

Ecateria Andronescu a susținut că Guvernul anterior a desființat două mii de școli și „nu a pus nimic în loc”: „Iată de ce acum suntem în situația să constatăm că 56.000 de copii absolvenți ai clasei a opta nu au luat nici măcar nota cinci la examenele de evaluare”.

În județul Arad există un campus școlar abandonat din 2008, în orașul Nădlac.

Campusul, care a ajuns doar în fața construirii unor fundații, ar fi urmat să ocupe peste trei hectare de teren și să găzduiască 1.500 de elevi din clasele I-XII, în urma unei investiții de 38 de milioane de lei. Doar 30 la sută din proiect a fost executat înainte ca lucrările să fie oprite.

Campusul trebuia finalizat în 2010 și urma să cuprindă două clădiri pentru școli, o cantină cu 300 de locuri, un internat, câteva ateliere de practică, o sală de sport, patru terenuri de sport și un bloc de garsoniere pentru profesorii navetiști.

În Nădlac, oraș cu 8.000 de locuitori, din zece clădiri școlare, opt au fost retrocedate foștilor proprietari, în general culte religoase. În aceste condiții, Primăria plătește 560.000 de lei chirii pentru cele opt clădiri ocupate de școli, adică cinci la sută din bugetul total al orașului, care este de 11,5 milioane lei.