Marii evazioniști, cei care prejudiciază bugetul statului cu sume între 100.000 și 1 milion de euro, ar urma să scape basma curată, în cazul în care returnează banii furați în termen scurt, dacă un proiect de lege care modifică în acest legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, adoptat, marți, în Camera Deputaților, în calitatate de for decizional, chiar ajunge să fie promulgat. Proiectul, inițiat de liderii Coaliție, votat pe repede-înainte, a fost criticat aspru de Opoziție, care susține că, în acest fel, evaziunea este dezincriminată, și anunță că îl va ataca la Curtea Constituțională în termenul legal, înainte de a fi trimis la Palatul Cotroceni.
Proiectul de act normativ pentru modificarea Legii nr. 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, a trecut, marți, de Camera Deputaților, cu 182 de voturi pentru, 80 contra, 2 abțineri și 1 „nu am votat”, la doar o zi după ce a trecut de Senat, tot cu vot majoritar – 70 pentru, 9 contra și 7 abțineri.
Ceea ce a iscat criticile Opoziției sunt prevederile – introduse de senatori – care cresc plafonul din legea modificată, de la 100.000 de euro la o plajă cuprinsă între 100.000 la 1 milion de euro, până la care evazioniștii pot scăpa de răspunderea penală, dacă dau banii înapoi.
Un caz recent este al unui fost senator, Ilie Niţă (ALDE) și fost vicepreşedinte al Consiliului Județean Suceava, în cazul căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv încetarea procesului penal, după ce fusese acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de operaţiuni incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală şi fals în declaraţii, infracțiuni pentru care primise, în ianuarie 2021, o condamnare de 8 ani şi 5 luni închisoare pronunțată pe fond de judecătorii de la ÎCCJ. Unul dintre argumentele invocate este prevederea din Legea 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, modificată în 2021 conform căreia care nu se mai pedepseşte fapta dacă este achitat prejudiciul până la pragul valoric de 100.000 de euro.
Proiectul schimbă, prin amendamentul senatorilor, articolul 10 din actuala lege, care prevede că „În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecaţii, până la primul termen de judecată, invinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.”.
Amendamente admise:
Stelian Ion, deputat USR, a declarat în plen că legea favorizează marii evazioniști: „O bună tradiție în Parlamentul României spune așa: PSD înainte de Crăciun, în ultima ședință de regulă, bagă tot felul de șopârle pe ordinea de zi. Asta e una dintre ele. Legea ar trebui să se numească legea pentru protecția marilor evazioniști fiscali și împotriva mediului de afaceri cinstit din România”, a spus el.
Înainte de votul final, în plen s-a introdus și un amendament care apărea „dintr-o eroare”, respins, dar și completat, spre disperarea Opoziției, respectiv:„ Prejudiciul se calculează de către organul de urmărire penală conform unei expertize și inculpatul are dreptul la contraexpertiză.”
Fostul premierul, liderul Forței Drepte, Ludovic Orban, a criticat votul și a anunțat că îl va contesta la Curtea Constituțională.
Sursa foto: Mediafax, caracter ilustrativ