Prima pagină » Știri politice » Proiectul liberalilor menit să-i avantajeze pe cei cu studii superioare. Ce s-ar putea întâmpla cu stagiile de masterat și doctorat

Proiectul liberalilor menit să-i avantajeze pe cei cu studii superioare. Ce s-ar putea întâmpla cu stagiile de masterat și doctorat

Proiectul liberalilor menit să-i avantajeze pe cei cu studii superioare. Ce s-ar putea întâmpla cu stagiile de masterat și doctorat
Liberalii vor ca studiile postuniversitare, de master și doctorat să fie asimilate stagiului de cotizare, iar absolvenții mai multor instituții de învățământ superior să beneficieze de asimilarea tuturor perioadelor de studii, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

„În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive – perioade asimilate, în care asiguratul: (…) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar, program universitar de master, doctorat cu frecvență organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă”, se arată în propunerea legislativă pentru modificarea articolului 49 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, depusă la Senat de trei parlamentari PNL.

Și cei care au fost elevi ai unei școli militare/școli de agenți de poliție, studenți, doctoranzi cu frecvență sau a urmat cursurile postuniversitare al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, cu excepția liceului militar, ar urma să beneficieze de aceeași prevedere.

„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii”, potrivit proiectului de lege depus de liberali.

Legea în vigoare spune că „asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere”.

Proiectul de lege depus de parlamentarii PNL vizează și persoanele care au beneficiat începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, „indiferent de numărul acestora”.

Senatorul PNL Cătălin Dumitru Toma susține, în expunerea de motive, că „prestația gulerelor albe este dusă în derizoriu”.

„În România ultimilor ani s-a pus accentul doar pe activitatea fizică a anumitor categorii sociale, multe dintre propuneri fiind și în scop electoral, dar valoare intelectuală a fost tratată superficial și prestația celor care intră în categoria > este dusă în derizoriu”, spune liberalul.

Cei care desfășoară o activitate intelectuală intensă sunt supuși epuizării psihico-motorii și, ulterior fizice, mai devreme ca vârstă decât cei care desfășoară o activitate strict fizică, argumentează Cătălin Dumitru Toma, invocând „date statistice din ultimii 10 ani”.

„Ideea acestui proiect are la bază și o argumentare logică: muncă fizică este contabilizată prin diverse acte normative ca și vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi și chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înțeleg surmenajul psihico-intelectual”, spune Toma.

De asemenea, liberalul susține că la nivelul Parlamentului European există propuneri de recunoaștere între statele memebre a studiilor universitare, doctorat și post-universitare între statele membre, dar și ca vechime în muncă, „ca și activitate intelectuală”.

În rândul inițiatorilor se numără senatorii PNL Marius-Petre Nicoară, Cătălin DumitruToma și deputatul PNL Daniel Gheorghe.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Citește și