Proiectul lui Socaciu de interzicere în reclame a patrimoniului, respins de Comisia de Cultură-Senat
Comisia de Cultură din Senat a respins, miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul de modificare a Legii audiovizualului inițiat de Victor Socaciu, prin care se interzicea folosirea în spoturile publicitare difuzate de televiziuni și radiouri a bunurilor ce fac parte din patrimoniul național.
Victor Socaciu, deputat PSD în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților în legislatura trecută, a depus, la sfârșitul lunii decembrie 2011, la Parlament, o inițiativă legislativă prin care se interzice folosirea în spoturile publicitare difuzate la radio și TV a bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural național, cum ar fi Ateneul Român, statuia poetului Mihai Eminescu sau vechi colinde.
Senatorul PSD Georgică Severin, președintele Comisiei de Cultură din Senat, a declarat, miercuri, că nu crede că este necesară o lege separată pentru astfel de aspecte. „Mie nu mi se pare anormal ca într-o reclamă în care promovezi România sau promovezi ceva turistic să folosești o imagine ca, să spunem, Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, lucruri care țin de patrimoniu. Nu cred că e cazul să avem o lege separată pentru așa ceva. Putem ca în viitoarea Lege a audiovizualului să nu permitem, de exemplu, folosirea valorilor de patrimoniu în reclame la băuturile alcoolice. Sunt variante, se pot discuta foarte multe”, a spus Georgică Severin.
La rândul său, senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a spus că „această inițiativă restrânge și libertatea de expresie și libertatea de a face publicitate”. „Și așa cu legislația pe care o avem ne aflăm într-un teatru al absurdului. Eu am fost extrem de șocat în campania electorală descoperind că nu pot să merg cu tricolorul la gât, nici măcar în Ziua tricolorului, pentru că presa nu avea voie să mediatizeze imaginea cu tricolorul. Mi se pare absolut stupid”, a spus Sorin Roșca Stănescu.
El a fost, însă, contrazis de Georgică Severin, care i-a spus că Legea electorală interzice aspectele la care se referă Roșca Stănescu privind tricolorul în campanie, nu Legea audiovizualului.
„Eu discut de legislație. Și așa trăim un teatru al absurdului și nu are rost să mai interzicem alte aberații de tipul ăsta”, a răspuns Sorin Roșca Stănescu.
Pe de altă parte, nici CNA, nici Guvernul nu a sprijinit această inițiativă legislativă a lui Victor Socaciu de modificare a Legii audiovizualului.
În urma discuțiilor de miercuri, senatorii din Comisia de Cultură au decis să respingă cu unanimitate de voturi proiectul inițiat de Victor Socaciu pentru modificarea Legii audiovizualului. Votul Comisiei va fi comunicat plenului Senatului, care este forul decizional.