Prima pagină » Știri politice » Proiectul „pensiilor speciale”, VOTAT de Senat. Documentul va fi trimis forului decizional, Camera Deputaților

Proiectul „pensiilor speciale”, VOTAT de Senat. Documentul va fi trimis forului decizional, Camera Deputaților

Proiectul „pensiilor speciale”, VOTAT de Senat. Documentul va fi trimis forului decizional, Camera Deputaților
Sursa foto: Shutterstock

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu a fost aprobat, miercuri, de Senat.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu 79 de voturi „pentru” și 37 „împotrivă”.

Documentul va fi trimis forului decizional, Camera Deputaților, apoi președintelui Klaus Iohannis la promulgare.

Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.

Proiectul de lege al Guvernului României vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Secretar de stat, despre proiectul privind PENSIILE SPECIALE: Poate duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, a declarat, miercuri, la Senat, în cadrul dezbaterii referitoare la proiectul de lege privind pensiile speciale, că a făcut marți, împreună cu cei de la Casa de Pensii, o analiză asupra acestui proiect, pe baza datelor din sistemul Casei.

Astfel, spune el, din datele obținute și analizate rezultă că proiectul aflat acum în Parlament duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu, cunoscute ca „pensii speciale”.

Totodată, el a vorbit și despre amendamentele aduse proiectului, conform cărora pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de necontributivitate vor fi impozitate cu 15% şi nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu.

„De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a declarat Cristian Vasilcoiu.

Cristian Vasilcoiu: Impactul bugetar este calculat pentru 50 de ani

Oficialul a fost întrebat și despre impactul bugetar al legii. El a spus că acesta a fost calculat pentru următorii 50 de ani în raportul Băncii Mondiale, așa cum prevede PNRR, potrivit news.ro.

„Îl puteţi găsi acolo, domnilor senatori, până în 2070 aveţi impactul calculat actual”, a mai spus secretarul de stat, precizând că raportul a fost pus la dispoziţia parlamentarilor şi a comisiilor din Senat.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Cartoful fierbinte” din PNRR. Cât plătește România pentru cei 200.000 de „speciali” Analist: „Riscăm să spulberăm o șansă istorică”

EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta: ”Nimeni nu spune adevărul despre pensiile speciale”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și