Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările si completările ulterioare. Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ urmărește „asigurarea reprezentării corecte a diasporei în Parlament”.
Articolul 4 modificat, prevede că denumirea și numerotarea circumscripțiilor electorale sunt prevăzute în anexa nr.1, care face parte integrată din prezenta lege.
În legea în vigoare, era prevăzut că „pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. Numărul total al circumscripțiilor electorale este de 43. Denumirea, numerotarea și numărul de mandate aferent circumscripțiilor electorale sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta lege”
Proiectul legislativ prevede la articolul 5, alineatul 4, că în cazul circumscripțiilor electorale numerele 1-42, numărul locuitorilor care se ia în calcul este conform populației după domiciuliu raportat la Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen.
În legea în vigoare numărul locuitorilor care se iau în calcul este conform populației după domiciliu, raportat de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen.
După alineatul 4 al articolului 5 se mai introduce un alineat , care prevede că „în cazul circumscripției electorale numărul 43, numărul locuitorilor care se iau în calcul este conform informațiilor prevăzute la articolul 23, alienatul 6, litera e), valabile la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen, transmise de Ministerul Afacerilor Externe către Autoritatea Electorală Permanentă în termen de cel mult 3 zile de la data începerii perioadei electorale”
De asemenea, de fiecare dată când se organizează alegeri paralementare la termen, în termen de 5 zile de la data începerii perioadei electorale, AEP stabilește prin hotărâre numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, pe fiecare circumscripție în parte, în condițiile alineatelor 2-5.
În legea în vigoare, numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, pe fiecare circumscripție în parte, erau prevăzute în Anexa 1, care arată numărul de mandate de senatori și deputați pentru fiecare circumscripție, dar care este eliminată odată cu prezentul proiect legislativ.
Proiectul este inițiat de 13 parlamentari PMP și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, în calitate de for decizional.