„Rezultatele proiectului „România Educată”, finanțat din bani publici, au suspiciuni rezonabile de plagiat și falsificare. Îl poftesc pe autointitulatul politruc K.W. Iohannis să verifice și să comunice public concluziile”, scrie pe Facebook Liviu Marian Pop, fostul ministru PSD al Educației.
Liviu Pop nu precizează care părți din proiectul prezentat miercuri de Klaus Iohannis ar fi plagiate.
„România educată este un proiect strategic,” a declarat președintele Klaus Iohannis la prezentarea proiectului. „România educată vrea să ajute la conceperea unui sistem educațional pentru România secolului 21, vrea să ajute politicenii să vină cu politici educaționale bune. Vrea să ajute pe dascăli să reușească să predea în așa fel încât să fie și ei mulțumiți, dar și părinții și angajatorii. E un proiect care vrea să ajute un director de școală să gestioneze școala pentru a avea rezultate bune. Trebuie să găsim soluții care ne integrează pe toți. (…) Vă reamitesc că am avut anul trecut un Bacalaureat la care au picat aproape jumătate. Este o catastrofă. Nu se poate așa ceva!”
Programul „România Educată” propune atingerea – până în 2030 – a unei rate de promovabilitatecel puțin 80% a testării de la finalul educației gimnaziale și 75% la Bacalaureat.
„Pe scurt, «România Educată» este un proiect strategic, care vrea să creioneze bazele sistemului educațional din România pentru secolul 21, pentru viitor. Ce nu este «România Educată»? «România Educată» nu este un proiect de lege. «România Educată» nu este un rețetar simplu. «România Educată» nu este o poveste doar politică. «România Educată» nu este programul meu electoral. «România Educată» este România noastră a tuturor, pentru generațiile care vor veni,” a explicatIohannis.
Printre celelalte propuneri se numără reintroducerea tezelor unice naționale, care să aibă pondere în admiterea la liceu și două concepte noi, la nivel de bacalaureat, respectiv BAC-ul aplicat și licența profesională.
Programul vizează ca, până în anul 2030, cel puțin 30% dintre copiii de 0-3 ani să fie incluși în educația ante-preșcolară, iar cel puțin 95% dintre copiii de 3-5 ani să fie incluși în educația preșcolară, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă. Proiectul are ca țință, până în 2030, clasarea în primele 30 de state de pe mapamond, în cadrul testelor PISA și organizarea de politici țintite spre reducerea numărului de instituții de învățământ cu rate de promovare mai mici de 50%.