Prima pagină » Știri politice » Proiectul Roșia Montană, respins în Senat. Parchetul a fost sesizat

Proiectul Roșia Montană, respins în Senat. Parchetul a fost sesizat

Proiectul Roșia Montană, respins în Senat. Parchetul a fost sesizat

Senatorii au respins proiectul de exploatare privind Roșia Montană, cu 119  voturi „pentru”,  trei voturi „împotrivă” și  șase abțineri. Mai mult, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunțat că raportul comisiei speciale a fost trimis la Parchetul General pentru investigații.

„Pentru liniștea celor implicați, raportul a fost trimis la Parchetul General. Probabil că se lucrează, probabil că e aglomerație de sesizări. Trece timpul, dar nu trec dosarele. Avem satisfacție că am făcut lumină într-un caz. Nu e un faliment al guvernului dacă unul, două, trei, zece proiecte cad, înseamnă că Parlamentul funcționează. Cei care sunt implicați nu vor avea sărbători liniștite”, a precizat Sârbu.

După aproximativ două luni de audieri și dezbateri în comisia special creată pentru Roșia Montană, proiectul a ajuns și în dezbaterea Senatului, unde grupurile și-au exprimat, din nou, nemulțumirea față de forma venită de la Guvern. Membru al comisiei, senatorul PNL Dian Popescu a precizat că votul va fi împotriva proiectului din rațiuni și de mediu, dar și că s-ar crea un precedent pentru alte companii.

„Această afacere a fost aruncată în guvernul USL, care încearcă acum să repare ce s-a stricat foarte multe guverne în ultimii 20 de ani. azul de decantare este foarte mare, nu există nu alt exemplu unde să fie un oraș atât de aproape, la Kittila se face prin cianurare, dar prin flotație. Nu ne permitem să expunem România în acest moment unor atacuri venite în privința mediului sau că vrem să facilităm o companie”, a declarat senatorul.

PDL: „Guvernul a jucat pe tipul win-win”

Pe de altă parte, liderul senatorilor PDL a subliniat faptul că formarea comisiei a fost la fel de inutilă precum proiectul de lege. „Guvernul a jucat pe tipul win-win, dacă proiectul nu se face, guvernul e acoperit față de pretențiile companiei. Dacă se face și iese bine, meritul este al lui. Dacă iese prost, Parlamentul e vinovat.  PDL nu va vota, votul pe care parlamentarii îl vor da împotriva propriului guvern, lucru care echivalează cu o moțiune de cenzură pe tema Roșia Montană”, a precizat Cristian Rădulescu.

Nici reprezentanții PPDD nu s-au abținut de la comentarii, senatorul Ionel Agrigoroaei povestind inclusiv cum a fost „în recunoaștere” la protestele din stradă.

„Am fost încă din a treia seară. Mi-am pus cu o șapcă pe cap și teniși în picioare, un tricou. Am văzut mai multe fețe ale acestor interese. Nu știu dacă românii au motive să desfacă șampania și să ciocnească astăzi pentru acest vot pentru că s-ar putea ca de pe vreo trei continente mari producători de aur să ciocnească și să spună am reușit. Este un verset important în Biblie, adevărul ne va face liber”, a spus pepededistul în plenul Senatului.

PC: „Aurul de la Roșia nu ne cere de mâncare”

„Săraca țară bogată”, așa și-a început pledoaria senatoarea PC Cristiana Anghel, punând accent pe bogățiile României care nu sunt tratate cum ar trebui.

„Avem bogății și nu mă refer doar la resurse, ci la oameni. Avem oameni minunați, inteligenți. Ce am făcut în ultimii ani pentru ei? I-am jefuit exact cum le jefuim pe celelalte. Țara asta e din ce în ce mai săracă, deși avem atâtea bogății, avem de toate. Ce le lăsăm copiilor noștri în afară de miliarde de datorii, un spate îndoit în fața UE? Aurul de la Roșia Montană stă acolo de peste 2000 de ani, de ce să nu rămână acolo, că nu ne cere de mâncare?”, și-a exprimat Anghel nemulțumirea.

Pe de altă parte, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, a vrut să sublinieze și faptul că respingerea proiectului Roșia Montană nu înseamnă că exploatările nu se vor face.

„Comisia nu face altceva decât să certifice ca un lucru prost e gata prost. Parlamentul a început să piardă bani, e o comisie care a lucrat aexclusiv în pierdere și nu poate să justifice un franc. Majoritatea parlamentară încearcă să spele cea mai mare gafă din istoria democratică a României, un guvern care nu știe să guverneze. Chestiunea Roșia Montană nu se oprește aici, urmează să fie strecurată în alte corpuri de legislație secundară”, a spus MRU.
 

Citește și