Promisiunea lui Dragnea pentru primari: Vom face o distincție clară între oportunitate și legalitate. Administrația e paralizată
„Cel mai important lucru este să fie o legislație clară. Fiecare dintre dumneavoastră vrea să știe un lucru simplu: ce am voie să fac și ce nu am voie să fac? Pentru că e inadmisibil ca un primar sau un ministru sau cineva care conduce o instituție publică să știe că nu încalcă nicio lege și cu toate astea să nu poată să stea liniștit. Nu mai e nicăieri, în nicio țară, acest lucru. Legislația este clară, dacă este clară și e încălcată, cel care a încălcat legislația plătește. Vreau să știu și eu ce am voie să fac, ce n-am voie să fac, nu să mă trezesc la un moment dat că cineva îmi spune că n-ai încălcat nicio lege, dar ai greșit”, a declarat Liviu Dragnea.
„Statul de drept e ajutat dacă balanța dreptății este perfect echilibrată între dorința de a face dreptate, dar și între dorința de a asigura drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, a adăugat președintele PSD.
Liderul PSD consideră necesară clarificarea legislației, anunțând faptul că distincția dintre oportunitate și legalitate va fi definită în Parlament, „indiferent de presiuni”.
„Oportunitatea e a celui ales în mod legitim într-un proces democratic, o dă legimitatea unui vot, obligațiile asumate în campanie, libertatea de a lua decizii cu Consiliul local pentru a dezvolta comunitatea, așa cum crede acel Consiliu local (…) Prea multe instituții își dau cu părerea despre oportunitate. Administrația publică trebuie să iasă din această stare de paralizie, cu funcționari cărora le este frică să semneze, cu primari care nu știu dacă ce fac azi e interpretat peste un an sau zece”, a detaliat Dragnea.
În acest context, Dragnea a precizat că, în România, există peste 20.000 legi, opinând că nu există cineva care să le știe pe toate. În acest sens, Dragnea a anunțat că Parlamentul va lucra la codificarea legislației.
„Vom lucra în Parlament la Codul administrației publice, al finanțelor publice locale, al incompatibilităților, ca să fie limpezi, clare”, a mai spus Dragnea.
Reamintim că ministrul pentru Dezvoltare Regională și Administrație, Sevil Shhaideh, declara, la audierea sa în comisiile de specialitate, că este necesară clarificarea răspunderii administrative la nivelul aparatului de specialitate, respectiv la nivelul aleșilor locali și a demnitarilor, anunțând elaborarea unui proiect de lege, în acest sens. Mai exact, actul normativ ar urma să stabilească care este responsabilitatea primarilor care în acest moment răspund pentru toate neregulile în cazul diverselor avizări.
„Trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competențelor aparatului de specialitate, care lucrează, și partea de ales local sau partea de demnitar”, a precizat Shhaideh, după audierea și avizarea sa favorabilă de către comisiile de specialitate din Parlament.
„Uitați-vă la o autorizație de construire, unde secretarul autorității administrativ teritoriale răspunde pentru legalitatea actului respectiv, arhitectul-șef răspunde pentru încadrarea în toate prevederile solicitate în certificatul de urbanism, PUG, PUZ, avize de mediu, primarul este singurul care astăzi răspunde în fața legii dacă ceva este în neregulă cu această autorizație de construire. În acest sens se impune clarificarea competențelor”, detalia, la acel moment, Shhaideh.
Întrebată cum se vor face aceste clarificări, Shhaideh a răspuns: „Prin proiect de lege, normal, discutat la nivelul comisiilor de specialitate din Parlament”.
Întrebată dacă proiectul va veni de la guvern sau va reieși din Parlament, Shhaideh a precizat: „În funcție de dezbaterile pe care le vom avea la comisii, vom stabili această formulă”.