Promisiunea lui Meleșcanu pentru a îmbunătăți participarea la vot în diaspora

Promisiunea lui Meleșcanu pentru a îmbunătăți participarea la vot în diaspora

„Mâine (marți – n.r.) voi merge la 8:30 la BEC să vedem care sunt modalitățile legale de a îmbunătăți participarea la vot și de a crea posibilități pentru românii din diaspora să voteze”, a declarat noul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Întrebat pe ce s-a bazat când a afirmat că, dacă ar fi fost ministru, situația de la primul tur nu ar fi avut loc, Meleșcanu a precizat că s-a referit „la modul de organizare”, atunci când „s-au decupat circumscripțiile electorale și birourile electorale din străinătate”, pentru că știa „foarte bine” unde sunt zonele cu mai mulți români și unde ar putea să apară probleme, din experiența sa anterioară.

Întrebat dacă va semna un ordin de ministru pentru înființarea de noi secții de vot, ordin pe care Titus Corlățean a refuzat să-l semneze, noul șef al diplomației a afirmat că, după discuțiile cu reprezentanții Biroului Electoral Central, va putea spune dacă poate sau nu să semneze. „De la MAE e foarte clară pe lege (interpretarea privind ilegalitatea creării de noi secții – n.r.). Vreau să văd însă în ce măsură putem găsi alte modalități împreună cu BEC”, a precizat Meleșcanu.

Ministrul de Externe a precizat că, până acum, există cereri de la ambasade privind înființarea a 25 de noi secții de votare.

Întrebat cum va rezolva problema de la Paris, unde ambasadorul Bogdan Mazuru a estimat că în turul II vor veni la vot 10.000 de români, șeful diplomației a spus că din punctul său de vedere „există soluții”.

Totodată, ministrul de Externe a subliniat că trebuie avute în vedere trei aspecte: cheltuielile de finanțare pentru noi secții, timpul foarte scurt și faptul că în toate secțiile de votare „comisiile trebuie să fie compuse din reprezentați ai partidelor politice care au avut dificultăți să trimită și la secțiile de vot existente reprezentanții lor”. „În mai multe locuri rata mică de vot a fost datorată faptului că au fost comisiile incomplete, au lipsit cam 120 de reprezentanți ai partidelor politice”, a spus Meleșcanu.

Referitor la măsura trimiterii a 800 de diplomați la secțiile de vot în ziua alegerilor, Teodor Meleșcanu a afirmat că aceștia „mare lucru nu pot face decât să acorde un sprijin suplimentar”, întrucât „tot procesul electoral este în mâna comisiilor electorale de secție”.

„Am însă un plan și o să-l și prezint în zilele următoare în legătură cu modul în care să se acorde un suport mai mare ambasadelor, mai ales din zonele unde au fost asemenea cazuri și acest plan nu se referă numai la trimiterea de reprezentanți din țară, ci și la contacte cu diaspora românească pentru ca acest sprijin să vină și din partea lor”, a spus Meleșcanu.

În încheierea intervenției lui Meleșcanu, moderatorul i-a transmis faptul că așteaptă ca marți acesta să aibă o ieșire publică după discuția de la Biroul Electoral Central în care să anunțe că a reușit să obțină de la BEC minim 50 – 75 -100 de secții de votare care să se înființeze în diaspora.

„Vă mulțumesc mult, dar vă aduc aminte că există un proverb că nici cea mai frumoasă fată nu poate să-ți dea altceva decât are și din acest punct de vedere și BEC-ul nu poate să facă mai mult decât îi permite legea”, a răspuns Meleșcanu, remarcă ce a stârnit râsul lui Liviu Dragnea, invitat în studio.

În condițiile în care moderatorul i-a spus lui Meleșcanu că se bazează pe el pentru a insista la BEC la maximum, ministrul de Externe a spus: „Preocupările vor fi de a oferi tuturor celor care doresc să voteze această posiblitate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?