Președintele Băsescu a anticipat astăzi că UDMR nu va ieși de la guvernare, apreciind drept „corect” demersul MAE contra poziției UDMR în privința inițiativei cetățenești privind minoritățile. Cât despre reproșul lui Kelemen Hunor că nu a fost consultat în coaliție înainte de intervenția MAE în numele României, Traian Băsescu a replicat: „Dar când UDMR s-a aliat demersului pe care îl susține a informat statul român?”.
„Dacă UDMR ar ieși de la guvernare, nu ar fi instabilitate politică, pentru că Guvernul are o majoritate confortabilă și fără UDMR. Tocmai de aceea își permite să le răspundă în doi peri. În al doilea rând, UDMR nu va ieși de la guvernare, le știu tradiția și modul cum gândesc”, a declarat Traian Băsescu pentru Digi24.
Șeful statului a precizat că demersul MAE a fost corect.
„MAE a făcut un demers corect. Am observat faptul că UDMR reproșează MAE că nu s-a consultat cu ei. UDMR trebuie să știe că statul român are niște reflexe care se declanșează automat când politicile sale sunt negate. Or, România are o politică cu privire la minorități și statul român reacționează ori de câte ori e cazul, când sunt acțiuni împotriva politicilor pentru minorități, reacționează în linie cu tradiția abordării sale. Nu putem spune că statul român are o politică restrictivă față de minorități. Este recunoscut de toată lumea că statul român are o politică corectă în raport cu minoritățile, care a fost dată de multe ori ca exemplu. Aș mai pune o întrebare – am văzut exigența președintelui Hunor că nu a fost consultat. Dar, când UDMR s-a aliat demersului pe care îl susține a informat statul român?”, a spus președintele.
Vineri, UDMR va discuta în ședința Consiliului Permanent al Uniunii despre posibilitatea ieșirii de la guvernare, după ce miercuri dimineață Kelemen Hunor și premierul Victor Ponta nu au ajuns la niciun compromis, declara pentru MEDIAFAX secretarul general al UDMR.
Luni seară, premierul Victor Ponta a declarat că a discutat atât cu ministrul de Externe, cât și cu liderul UDMR despre nemulțumirile Uniunii și că va încerca să găsească orice soluție posibilă pentru ca relația de cooperare corectă cu UDMR să continue, precizând însă că o problemă de stat nu poate fi negociată.
Ponta a afirmat că a fost deranjat de faptul că dialogul dintre cei doi a fost unul public și că nu își dorește ca UDMR să iasă din coaliția de guvernare, adăugând însă că, în acest caz, nu ar exista o problemă de majoritate parlamentară.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat demersul MAE legat de inițiativa cetățenească a minorităților, spunând că este vorba despre o „gândire depășită” și a afirmat că a fost pus într-o situație „neplăcută”, aceea de a fi „ignorat și umilit”, adăugând că miercuri va discuta cu Victor Ponta.
Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că MAE a greșit amestecând Ungaria în problema inițiativei cetățenești susținută de UDMR, în condițiile în care nu este niciun cetățean ungar printre inițiatori.
Întrebat cum se poate repara situația, președintele UDMR a răspuns că, procedural, „este foarte simplu”.
„Agentul guvernamental, așa cum a depus solicitarea de intervenție, poate depune o notificare prin care spune că România se retrage din acest proces. Asta am propus eu, în 4 iunie, fiindcă România a depus în 2 iunie această solicitare de intervenție, am avut atunci o discuție cu premierul Ponta. A trecut o lună și eu nu am ieșit în presă, cred că discuția pe această temă se poartă în coaliție, dar sigur, nu avem la dispoziție tot anul și tot ciclul electoral. Se poate rezolva totul foarte repede, nu am dat un termen, dar lucrurile se precipită și noi considerăm că în câteva zile putem închide acest subiect, în funcție de decizia premierului. Miercuri voi fi la ședința de Guvern și avem ocazia de a discuta”, a mai arătat liderul Uniunii.
Întrebat, în continuare, cât de departe este dispusă să meargă UDMR în susținerea punctului său de vedere privind inițiativa cetățenească și dacă se poate ajunge până la ieșirea de la guvernare, Kelemen a spus că este deranjat când cineva nu îl ia în serios.
„Aveam impresia că unii nu m-au luat în serios, am spus de la început că este o chestiune foarte serioasă. Eu am respectat cuvântul dat de fiecare dată față de partener, am fost un partener loial, indiferent despre cine a fost vorba. Pe mine mă deranjează când cineva nu mă ia în serios și crede că își poate permite orice și poate să ia o decizie fără să ne consulte. Nu vreau să răspund la această întrebare deoarece consider că nu trebuie purtată o asfel de discuție sub presiuni. Ce a apărut în presă cu amenițări cu ieșirea de la guvernare sunt aprecierile ziariștilor și analiștilor politici. Premierul cunoaște foarte bine și exact poziția mea, și va lua o decizie analizând toate datele”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
„Gândul” a relatat că UDMR ia în calcul ieșirea de la guvernare, motivul fiind intervenția MAE în procesul de la Curtea Europeană de Justiție.
Conform sursei citate, tensiunile ar fi fost generate de intervenția MAE în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) privind protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată de Uniune și susținută de Uniunea Federală a Naționalităților din Europa (FUEN), al cărei vicepreședinte este Kelemen Hunor.
MAE a transmis, sâmbătă, o serie de precizări ale ministrului Titus Corlățean cu privire la poziția României referitoare la procedurile juridice în curs la Tribunalul Uniunii Europene pe marginea Inițiativelor cetățenesti „Minority SafePack”.
„Cele două inițiative cetățenești privind minoritățile etnice/lingvistice în Uniunea Europeană și statutul acestora au fost respinse anterior de către Comisia Europeană. Această respingere a ținut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competențele naționale ale statelor membre. Decizia de respingere a celor două Inițiative cetățenești a fost contestată la Tribunalul Uniunii Europene de către semnatarii lor. Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudențială a competențelor UE în domenii care țin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. România susține poziția principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competențe atribuite în baza dispozițiilor tratatelor fundamentale”, menționa Titus Corlățean, conform comunicatului.
Potrivit ministrului de Externe, România a trimis cerere de intervenție în ambele cauze, iar într-una dintre ele a participat și la faza scrisă prin transmiterea observațiilor.
Ministrul Titus Corlățean a declarat, duminică, referindu-se la declarații ale liderilor UDMR privind demersul MAE legat de inițiativa cetățenească a minorităților, că nu consideră corect să se ceară o derogare de la poziția constantă a statului român, iar comentariul public a fost „neinspirat”.
Departamentul Politic, [email protected]