Klaus Iohannis spune că l-a ales pe Eduard Hellvig pentru că „e nevoie de un director care duce mai departe SRI în zona europeană” și pentru că „nu dorim să ajungem în altă zonă”, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, urmând să rămână, laa rândul său, în funcție. „Domnul Coldea este adjunct al SRI și rămâne adjunct al SRI. Nu există, cel puțin din partea mea și cred că nici din partea domnului Hellvig o intenție bruscă de schimbare. Nici n-am discutat așa ceva”, a arătat Iohannis.
Întrebat dacă el este cel care a forțat plecarea lui George Maior din fruntea serviciului, președintele a evitat un răspuns traanșant. „Domnul George Maior și-a scris demisia, mi-a înaintat-o și am acceptat-o. (Înainte, n.red. ) ne-am întâlnit, am discutat, apoi m-a anunțat că își depune demisia. Cum să ceri cuiva demisia? O demisie e un act unilateral”, a replicat el.
În privința directorului SIE, funcție vacantă încă din octombrie, Klaus Iohannis amână pentru moment numirea, anticipând doar că nu va fi nominalizată o persoană „cu un anumit profil politic”, ci „cu un profil civil”.
„Nu am vrut să amestec. Am considerat că dintre cele două servicii, e nevoie de clarificare acum, prima dată, la SRI. Pentru mine au contat calitățile (lui Eduard Hellvig, n.red.) și același lucru este valabil și pentru SIE. Eu sunt ultimul care vrea să politizeze serviciile. Nu am căutat cu predilecție un anumit profuil politic, pentru că nu vreau un profil politic, vreau un profil de civil”, a susținut președintele.
Cât despre controlul serviciilor de informații, Klaus Iohannis crede că se impune o aanaliză a situației, dar numai după numirea titularilor laa vârful ambelor instituții și fără grabă. „O conducere civilă bună și un control parlamentar corect ajută și pe unii și pe alții. Unii au impresia că acolo, în servicii, se întâmplă lucruri curioase și nelalocul lor. Se întâmplă lucruri profesioniste, eu sunt convins. Serviciile nu sunt instituții oculte”, s-a declarat convins președintele.