Propunere legislativă vizând modificarea acvilei de pe Stema Românei, adoptată tacit de Senat
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului este inițiată de un grup de parlamentari PNL, UNPR și PC.
Stema României, care simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil, se compune din două scuturi suprapuse.
Potrivit proiectului, acvila va fi încoronată atât pe „scutul mare” – unde aceasta are aripile deschise, ținînd în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan – cât și pe „scutul mic”, unde apare stema Țării Românești: „pe albastru, o acvilă de aur încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, ținând în cioc o cruce ortodoxă de aur, însoțită de un soare de aur la dreapta și de o lună nouă de aur la stânga”.
Inițiatorii menționează în expunerea de motive la proiectul legislativ că, în 1991, Comisia de Heraldică a Academiei Române a propus refacerea vechii steme din 1921 fără însemnele regalității, cât mai neutră din punct de vedere politic. Academicianul Ion Berindei menționa, spun aceștia, că mai multe țări care au ca formă de stat republica (Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Serbia, Georgia) au păstrat coroanele în compoziția stemelor lor.
„Coroana de oțel pe Acvila României din stema Regatului Român, turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în războiul din 1877, pe lângă morala și tradiția creștină, aceasta simbolizează caracterul național și independența obținută prin jertfa și lupta poporului român. Dacă vrem să rupem odată și pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie să începem prin reconsiderarea simbolurilor naționale: drapel și stemă”, mai arată semnatarii propunerii legislative.
Parlamentarii mai susțin că, în condițiile în care se dezbate revizuirea Constituției, este necesar ca stema să fie completată „cu toate elementele heraldice care sunt specifice poporului român”.
„A sosit momentul să reîncoronăm acvila de pe stema României, ca act reparatoriu în fața istoriei!”, mai scrie în expunerea de motive.
Proiectul, care primise raport favorabil fără amendamente din partea Comisiei pentru apărare, va fi transmis în forma propusă de inițiatori Camerei Deputaților, care este Cameră decizională.