Propunerea de comisar european interimar, Ioan Mircea Pașcu, va fi votată joi de către Parlamentul European / Românul nu va avea un specific desemnat
„Conferința președinților de comisie din Parlamentul European îi va audia marți pe comisarii desemnați Kadri Simson (Estonia) si Ioan Mircea Pașcu (România). Domnul Pașcu și doamna Simson sunt propunerile de înlocuire ale foștilor comisari Andrus Ansip și Corina Crețu, care și-au preluat mandatele de membri ai Parlamentului European”, arată programul Parlamentului European.
Audierile vor avea loc între orele 15.00 și 18.00.
Votul în plen va avea loc, joi, după ce Conferința Președinților, din care fac parte președintele PE David Sassoli și liderii grupurilor politice, va declara închise audierile.
Consiliul Uniunii Europene a respins, luni, propunerea președintelui în exercițiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcții atribuțiile Corinei Crețu și lui Andrus Ansip, după ce aceștia au preluat mandate de eurodeputați.
Andrus Ansip a deținut portofoliul Pieței Unice Digitale iar Corina Crețu pe cel al Politicilor de Coeziune. Portofoliile au fost transferate temporar în sarcina vicepreședintelui MaroÅ¡ Å efÄoviÄ, respectiv comisarului Johannes Hahn.
Ioan Mircea Pașcu, propunerea de comisar european, nu va avea un portofoliu specific desemnat
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, consideră cele două propuneri de comisari europeni interimari, Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson, competente pentru a ocupa acest post. Juncker a decis că propunerile de comisari nu vor avea alocate portofolii specifice în Executivul european.
„Astăzi (vineri-n.red.) președintele Jean-Claude Juncker a comunicat Parlamentului European că a avut oportunitatea de a evalua abilitatea lui Kadri Simson și Ioan Mircea Pașcu de a ocupa poziții de membri ai Comisiei Europene, luând în vedere Articolul 17(3) a Tratatului Uniunii Europene. Parlamentul European este consultat acum în privința desemnării lor în funcțiile de comisari de naționalitate estoniană și română, până la sfârșitul mandatului președintelui Juncker pe 31 octombrie 2019. Aceasta vine după ce Consiliul UE nu a ajuns la o unanimitate pe propunerea sa (Juncker-n.red.) de a nu înlocui – pentru lunile rămase – acei comisari care pleacă pentru a ocupa funcțiile de membri ai Parlamentului European”, arată un comunicat al Comisiei Europene.
Jean Claude Juncker a audiat, joi, cei doi candidați pentru funcțiile de comisari europeni, propuși de Guvernele României și Estoniei, potrivit sursei citate. Ca urmare a interviurilor, președintele CE a confirmat competențele candidaților precum cerințelor din Articolul 17(3) al Tratatului UE.
De asemenea, Juncker a decis să nu aloce portofolii specifice pentru cei doi candidați desemnați având în vedere perioada scurtă de mandat care mai rămâne până în toamnă, când va fi stabilită noua Comisie.
Însă, ei vor lua parte la activitățile de colegiu și vor putea participa în proiectele de echipă, conform Comisiei Europene.