„Se poate menține pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuții în acel moment cu specialiștii. Acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal și am zis că 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Așteptăm și noi proiectul care este la ministerul Justiției, în funcție de ce prag sau ce consultări vor face și dumnealor, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a spus joi Iordache.
Întrebat pe ce se bazează când vorbește de suma de 400.000 de lei, Iordache a pus că este punctul său de vedere.
„Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere. Dumneavoastră mi-ați cerut un punct de vedere. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000″, a spus Iordache.
El a spus că și în Codul vamal se discută de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000.
„Deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000″, a spus Iordache.
Solicitat să comenteze faptul că principala acuză care i-a fost adusă la momentul OUG 13 a fost legată de faptul că acel prag valoric ar fi fost stabilit „cu dedicație” pentru liderul PSD Liviu Dragnea, ca să „scape” de dosarul privind abuzul în serviciu, și întrebat cum vede stabilirea unei valori a acestui prag pentru a nu mai exista astfel de discuții, Iordache a spus că acest prag nu se stabilește pentru o persoană.
„Pragul ăsta nu se stabilește pentru o persoană anume. Dar tocmai Curtea, dacă vă uitați în considerente, spune că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală. Și prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal. Partea civilă cu recuperarea prejudiciului oricum se face. Și atunci chestiunile sunt foarte clare la nivelul administrațiilor locale”, a spus Iordache.
El a mai arătat că așteaptă în Parlament proiectul de lege promis de ministrul Justiției în care va fi stauat acest prag valoric, dar a arătat că ministerul poate face reglementarea prin Ordonanță, pentru a nu se mai pierde timp.
„Așteptăm. Deocamdată legea nu există. Legea deocamdată este la ministerul Justiției și așteptăm legea de la ministerul Justiției. Din păcate, dacă așteptăm foarte mult, intrăm în vacanță și ne mai trezim în septembrie, până trece prin cele două Camere. Dar soluția rapidă este că ministerul ar putea veni cu o Ordonanță și atunci ar putea reglementa, pentru că iată avem un an și acest articol sau mai multe articole au fost declarate neconstituționale”, a spus Iordache.