Amendamentul, asumat inițial de Eugen Nicolicea și deputatul UDMR Marton Arpad, se referea la o propunere depusă săptămâna trecută de social-democratul Florin Iordache, alături de deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru, și deputatul A
„Ceea ce încearcă PSD este să ducă mai departe politica pumnului în gură pe care o aplică deja de câteva ședințe în plenul Camerei Deputaților. Prin urmare, astăzi, am avut surpiriza de a vedea că până și oamenii care i-au susținut în astfel de situații, este vorba despre cei de la UDMR, au votat împotriva unui amendament pe care mai întâi l-a propus colaborarea dintre Eugen Nicolicea și Marton Arpad”, a susținut deputatul PMP, Robert Turcescu, după ședința Comisiei.
Președintele Comsisiei de Regulament, deputatul social-democrat, Eugen Nicolicea, a explicat de ce a susținut introducerea votului ponderat.
„Deși în deciziile Curții și în regulament se precizează că trebuie asigurată ponderea în comisie, într-o comisie în care fiecare grup indiferent cât de mare este are doar un reprezentant, ponderea nu poate fi asigurată decât printr-un vot ponderat Acest lucru s-a mai întâmplat, și s-a mai aplicat, cred că există și într-un regulament de acum 3 mandate, când eram tot președintele comisiei de regulament. Cei doi deputați au spus că nu știu ce e aia vot ponderat. Pentru a nu bloca lucrările comisiei, am acceptat să fie unul la unul, adică votul unui partid cu 5 % să fie identic cu votul unui partid cu 50%. Da (n.r. a fost respins), dar evident că această situație se tranșează de către plen. Raportul comisiei este facultativ”, a punctat Nicolicea.LDE, Marian-Gheorghe Cucșa, care viza modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, potrivit căreia toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot.
Propunerea viza ca amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie.
„În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, potrivit amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.
În Comisia de regulament, propunerea a luat forma unui amendament mai extins, care modifică articolul 120 alin. (2): „În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială”.
Deputatul UDMR, Marton Arpad, a refuzat să-și asume amendamentul, iar în final, președintele Comisiei de Regulament, Eugen Nicolicea, și-a asumat propunerea de modificare a Regulamentului.
În favoarea respingerii au votat patru deputați, doi au votat „împotrivă”, iar unul s-a abținut.