Prima pagină » Știri politice » Propunerile de numire a noilor miniștri, trimise la Cotroceni. Iohannis păstrează suspansul

Propunerile de numire a noilor miniștri, trimise la Cotroceni. Iohannis păstrează suspansul

Propunerile de numire a noilor miniștri, trimise la Cotroceni. Iohannis păstrează suspansul
Propunerile privind noii miniștri la Dezvoltare, Fonduri Europene și Transporturi au ajuns luni la Palatul Cotroceni, confirmă Administrația Prezidențială. Chiar dacă documentele au fost trimise în primele ore ale zilei, până acum președintele Klaus Iohannis nu a dat niciun răspuns privind semnarea decretelor de numire.

Felix Stroe este noul ministru propus la Transporturi, Paul Stănescu la Dezvoltare și Marius Nica la Fonduri Europene. Nominalizarea lor a venit în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, care a luat act de demisiile lui Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc și Rovanei Plumb.

Dacă președintele Klaus Iohannis le va accepta și va semna decretele de numire, ceremonia de depunere a jurământului de către cei trei noi miniștri ar putea avea loc chiar în cursul serii de luni. În cazul în care președintele va refuza una sau mai multe propuneri, social-democrații vor fi nevoiți să se reunească din nou în CExN și să decidă calea de urmat.

În cursul serii de joi, foștii miniștri au demisionat, deși toți membrii CExN și-au manifestat susținerea pentru aceștia și au lăudat la unison activitatea lor.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la acel moment, că membrii Comitetului Executiv au dat un vot unanim pentru noii miniștri, cu excepția lui Nicolae Bănicioiu care s-a pronunțat împotriva propunerii ca Paul Stănescu să devină vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale.

„Am prezentat colegilor din CEx propunerile pentru miniștri. Pentru postul de vicepremier și ministrul Dezvoltării Regionale și Fonduri Europene – Paul Stănescu, senator. Pentru Ministerul Transporturilor pe dl. Felix Stroe, care este președintele organizației PSD Constanța și director general la RAJA. Pentru ministru delegat pentru Fondurile Europene – Marius Nica”, declara, atunci, Liviu Dragnea.

Demisiile au survenit ca urmare a declarațiilor publice făcute de Tudose, care a avansat posibilitatea de a-și da demisia dacă din Guvern nu pleacă miniștrii cu probleme la DNA și care afectează, astfel, „relația cu Bruxelles-ul”, respectiv Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

Tudose a declanșat, săptămâna trecută, o criză politică în PSD, atunci când a anunțat că nu este „într-un moment fericit” al relației cu Dragnea, el vorbind despre posibilitatea de a demisiona și de a declanța astfel o criză guvernamentală, similară celei recente, care pornise de la deteriorarea relației dintre Dragnea și premierul Grindeanu.

Mai mult, Tudose a anunțat că va face „o mini remaniere” care va viza mai mulți miniștri „cu probleme de percepție la nivelul opiniei publice și, în unele situații, la nivelul Comisiei Europene” și că va avea o discuție „bărbătească” cu Dragnea, chiar a doua zi, la partid.

Abordând o poziție de forță în relația sa cu Dragnea, înainte de întâlnirea „informală” de la partid, Tudose s-a văzut la Cotroceni cu șeful statului, Klaus Iohannis, cu care a discutat despre remanieri și posibilitatea de a „semna actele” în cursul săptămânii trecute.

Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat, întrucât Tudose a semnat „actele” încă din cursul dimineții de vineri, iar Rovana Plumb va deveni președintele Comisiei pentru Afaceri europene, post vacantat prin excluderea lui Ponta din partid. Cuc rămâne simplu deputat.

 

Citește și