Persoanele propuse pentru Consiliul de Administrație al BNR au trecut de audierile din Comisiile reunite pentru buget, finanțe și bănci din Parlament. Plenul reunit dă votul final pe noua componență a conducerii Băncii centrale.
De la audieri, Cosmin Marinescu și Roberta Anastase, propunerile PNL, au ieșit tăcuți, fără un răspuns la întrebarea ce îi recomandă pentru un astfel de post.
Cosmin Marinescu, doctor în economie și profesor universitar la ASE, este consilier prezidențial pe probleme economice, din decembrie 2014.
Este propus de PNL pentru a deveni viceguvernator, în locul lui Eugen Nicolăescu.
După audieri, consilierul prezidențial nu a dorit să vorbească despre trecutul său. A explicat jurnaliștilor că are susținerea PNL, „votată în ședința BNP, vineri”.
Un alt membru liberal, la fel de reținut cu privire la pregătirea profesională, este fosta șefă a Camerei Deputaților, Roberta Anastase. Aceasta a primit 30 pentru și 9 abțineri, după audieri.
Întrebată de jurnaliști despre pregătirea în domeniul economic pe care o are, Roberta Anastase, a răspuns că a fost europarlamentar și este membru al Comisiei de pregătire a aderării la OECD.
Am fost, totuși, europarlamentar, fac parte și din Comisia de pregătire a aderării la OECD. Sunt omul care a propus și a pus pe agenda Parlamentului European pentru prima oară un raport pe Marea Neagră. În același timp am fost președintele în exercițiu al Adunării Parlamentare a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, a răspuns Anastase.
Anastase a infirmat că și-a dorit un post la BNR pentru că nu a prins un loc eligibil pe listele de parlamentare. Fosta șefă a Camerei Deputaților s-a arătat onorată „de propunerea făcută de colegi de a face parte din Consiliul BNR pe o poziție neexecutivă”.
Sunt convinsă că voi contribui cu ideile, cu experiența mea consolidată în management, de-a lungul timpului, la funcționarea BNR-ului, a declarat Anastase.
Răspunsurile Robertei Anastase s-au oprit în momentul în care a fost întrebată care este diferența dintre ROBOR și IRCC.
Senatul și Camera Deputaților votează, marți, 1 octombrie, într-o ședință comună numirea unor noi membri în trei instituții importante: Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).
Mugur Isărescu a primit aviz favorabil în Comisiile reunite de buget pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a României (BNR) cu 28 de voturi pentru și 10 abțineri.
În funcția de prim-viceguvernator a fost votat Leonardo Badea, care a obținut 26 de voturi pentru și 10 abțineri, iar Florin Georgescu va rămâne viceguvernator, cu 27 de voturi pentru și 10 abțineri.
CITEȘTE ȘI: