Propunerile unui senator PSD: Amendă 300 de euro pentru cine nu merge la vot și sancțiuni pentru politicienii care promit marea cu sarea în campaniile electorale
Un senator PSD a susținut recent că vrea să impună votul obligatoriu în România iar cei care nu își exercită acest drept sî fie amendați cu 300 de euro.
Senatorul PSD de Constanța Felix Stroe a anunțat vineri, 19 februarie, la inaugurarea sediului destinat activității legislative din acest mandat, din municipiul Constanța, că vrea să propună obligativitatea votului.
Senator PSD: „Vom propune amendă pentru cei care nu merg la vot”
„Mi se pare foarte corect, de asemenea, ca cetățeanul să vină la vot. Sunt țări care sancționează absenteismul la vot. Vă dau exemplu – Grecia – 100 de euro dacă nu merg oamenii la vot. Vrem să determinăm cetățenii să își recapete încrederea în democrație. Democrația nu se poate fără pluripartidism. Alegerile ca să fie legitime trebuie să fie un număr cât mai mare cel mai mare la vot. Vom propune, noi parlamentarii constănțeni vom avea mai multe inițiative – în domeniul sănătății, cu politicienii care nu își onorează promisiunile și, personal, lucrez la această propunere ca cei care nu se prezintă la vot, fără motive întemeiate, să fie sancționați. Se tipăresc voturi, se mobilizează personal. Vom propune amendă pentru cei care nu merg la vot. Dacă lumea e aptă, trebuie să meargă la vot. 300 de euro amendă, de exemplu”, a declarat Felix Stroe.
„Respectul elementar este să îți onorezi promisiunile electorale”
De asemenea, acesta a punctat că și aleșii locali și parlamentarii ar trebui sancționați dacă promit lucruri în campania electorală pe care nu le pun în aplicare în timpul mandatului, potrivit ziuaconstanta.ro.
„Lucrăm la o inițiativă legislativă care sperăm să aibă acceptul unei cât mai mari majorități din Parlament, după modelul unor democrații europene. Aleșii locali, respectiv comunali, județeni, sau parlamentarii, să poată fi trași la răspundere, în cazul în care promit ceva în campanie electorală și nu își onorează promisiunile. Cred că este normal ca respectul față de electorat, respectul elementar este să îți onorezi promisiunile electorale. Așa cum și în alte țări, puține, dar de ce să nu fim cu un pas înainte, cei care promit și ajunge omul primar sau parlamentar și nu își onorează promisiunile, să fie trași la răspundere, măcar contravențional. Se practică în Islanda, de exemplu”, a mai explicat social-democratul.