Proteste anti-Oprea la Senat. PNL joacă electoral și cere reluarea votului. Oprea vrea și el. UPDATE
Chiar dacă în urmă cu trei zile nu au contestat rezultatul votului care l-a „imunizat” pe fostul vicepremier în fața DNA, liderii PNL cer acum reluarea procedurii și-i solicită lui Liviu Dragnea să fie de acord cu acest lucru.
„Solicităm președintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidența votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, să fie de acord cu această propunere. În caz contrar, este dovada faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-și menține imunitatea”, se arată în comunicatul semnat de Departamentul de Comunicare al PNL.
Liberalii spun că senatorii PNL au votat „deschis și favorabil continuării anchetei penale” și că voturile împotrivă au venit de la ”PSD, ALDE și acoliții” și îi solicită liderului PSD „să aplice și în cazul lui Gabriel Oprea aceeași măsură pe care a avut-o atunci când a reluat votul asupra >, anume să accepte reluarea votului”.
Drept suport pentru această acțiune PNL invocă decizia Curții Constituționale nr. 223/2016, care, susțin ei, în baza articolului 64 din Constituție permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective întrucât ”constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului”.
Argumentul PNL nu se susține însă în condițiile în care decizia invocată era vorba de un vot contestat imediat după anunțarea rezultatului, nu la trei zile după, și în care se reclamau nereguli care ar fi viciat procedura, ceea ce în cazul de față nu este cazul.
De altfel, potrivit Regulamentului Senatului se prevede
„Art.139. (1) Votul poate fi contestat numai de liderul unui grup parlamentar, imediat după anunțarea rezultatului votului de către președintele Senatului. Asupra contestației, Senatul se pronunță prin votul majorității senatorilor prezenți. Contestația poate fi susținută de un singur vorbitor, într-un interval de timp rezonabil și, în caz de opoziție, poate lua cuvântul, într-un interval de timp egal, de asemenea, un singur vorbitor din partea fiecărui grup parlamentar.
(2) Admiterea contestației are drept consecință repetarea votului”
Răspunsul lui Dragnea
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că social-democrații nu vor bloca reluarea votului în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea și că ”PSD nu va avea nicio ezitare dacă se va ajunge în această situație”.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, a decis luni plenul Senatului.
Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi „împotriva” solicitării DNA și doar 45 voturi „pentru”, 6 voturi anulate. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea le ceruse senatorilor să voteze împotriva cererii DNA de urmărire penală a sa pentru ucidere din culpă, susținând că, aflat pe bancheta din spate a mașinii, nu avea cum să fie vinovat de moartea polițistului Bogdan Gigină. Înaintea votului decisiv din plenul Senatului, Oprea a reafirmat că nu el a stabilit traseul, viteza și condițiile de deplasare în seara tragediei, responsabili fiind cei de la poliția rutieră.
Senatorii din Comisia juridică avizaseră favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.
Oprea vrea și el reluarea votului
După ce înaintea votului din Senat le-a cerut colegilor săi, în plen, să voteze împotriva începerii urmăririi penale în cazul său, Oprea s-a răzgândit după schimbul de replici dintre PNL și PSD. Fostul vicepremier nu doar că vrea și el să se reia votul în Senat, ci le-ar cere acum parlamentarilor să încuviințeze cererea procurorilor.
„La primul dosar am cerut colegilor să voteze cererea DNA pentru începerea urmăririi penale. Acum am cerut colegilor să voteze împotriva și poate că am greșit. Mulți mi-au reproșat că vreau să fug de Justiție, deși nu e deloc așa. Tocmai de aceea îi voi solicita Președintelui Senatului să supună la vot încă o dată cererea DNA, iar pe colegi îi voi ruga să voteze pentru începerea urmăririi penale. Știu că sunt nevinovat și nu fug de Justiție. Știu în egală măsură că acest dosar ridică prea multe semne de întrebare și nu pot să le trec cu vederea. Dacă ați fi în locul meu, cum ați proceda? Ați accepta orice acuzație, oricât de aberantă, și ani întregi de procese pentru suspiciuni inventate? Ați accepta să vi se spună că ați ucis un om deși nu ați avut absolut nicio legătură cu vreuna din cauzele accidentului? Mulți îmi dau lecții. Alții mă înjură. Eu nu judec pe nimeni și nu doresc nimănui răul. Un lucru îl voi spune însă mereu. Sunt departe de a fi perfect. Am defectele mele, greșelile mele și crucea pe care o port. Dar nu am ucis pe nimeni. Nici macar din culpă”, a scris Oprea pe Facebook.
Proteste în București și în țară
Aproape 3.000 de oameni au protestat joi seară în fața Senatului României față de decizia parlamentarilor de a respinge cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Protestatarii au blocat Calea 13 septembrie.
Protestatarii au pancarde cu mesaje precum „Nu Imunitate!”, „73 de indolenți apără un impostor”, „Vrem dreptate”, „Alături de familia Gigină” sau „Egalitate în fața legii”.
Sute de persoane au protestat și la Cluj-Napoca, față de votul din Senat, de la începutul săptămânii, în cazul Gabriel Oprea, câteva zeci de persoane ieșind și în centrele orașelor Craiova și Constanța.