Provocarea unui lider maghiar pentru Iohannis: „România federală ar fi un stat mult mai eficient”

Publicat: 16 07. 2017, 20:02

Președintele PPMT Zsolt Szilágyi afirmă, în scrisoarea deschisă către președintele Klaus Iohannis, că Transilvania consideră Bucureștiul „un centru corupt și ineficient de putere”.

„Am convingerea că și dumneavoastră aveți interesul de a reforma în așa fel relațiile de putere din România, încât Transilvania să nu mai considere Bucureștiul ca un centru corupt și ineficient de putere și care nu este în stare să valorifice șansele și resursele existente, ci deopotrivă, am dori ca Bucureștiul să fie o capitală modernă, generoasă și deschisă spre provincie, care poate fi un exemplu pentru toată țara. Acum e greu de crezut că se poate”, a transmis președintele PPMT Zsolt Szilágyi.

Președintele PPMT mai spune că este nevoie de o reformă bazată pe descentralizare, după modelul federal german, care ar face statul român „mult mai eficient”. Acesta a afirmat că, în România, comunitățile etnice sunt considerate „cetățeni de rangul doi”.

„O reformă care ține cont de regiunile istorice formate de-a lungul secolelor, regiuni, care sunt în stare să se autoguverneze și să autoadministreze. Modelul federal german pentru noi este o busolă. România federală ar fi un stat mult mai eficient, decât statul actual, care este în continuare ineficient, centralizat și corupt. Din nefericire însă, nu există un dialog sincer și organizat pe această temă. La fel cum nu există dialog nici despre rolul, situația și viitorul comunităților naționale autohtone. Comunitățile naționale și etnice sunt factori constitutivi al țării, totuși legislația, dar mai ales practica de zi de zi în multe circumstanțe le consideră cetățeni de rangul doi”, a mai spus Szilágyi.

Acesta îi cere președintelui Klaus Iohannis să inițieze, cu ocazia vizitei pe care o va face marți în Harghita, un dialog româno-maghiar despre formele de autonomie comunitară.

La scurt timp a venit și o replică din partea deputatul PMP de Mureș, Marius Pașcan, care a declarat pentru MEDIAFAX că solicitarea PPMT președintelui Iohannis de a iniția un dialog pe tema autonomiei este „o mojicie”, subliniind că, de fapt, în Transilvania românii au ajuns să fie tratați ca cetățeni „de rangul doi” de către maghiari.

„Este o mojicie, pur și simplu, și traducând ceea ce spune acest Szilágyi Zsolt, îi transmite președintelui, transmite României, transmite capitalei: „Sunteți niște hoți, niște corupți și noi vă chemăm să dialogați cu noi”, adică este și o fractură de logică. Pe de o parte, insultă, pune niște etichete deloc onorante și, mai apoi, cheamă la dialog. (…) Cum, din moment ce sunt corupți, infractori și promovează o politică destructivă, cum îi mai chemi apoi la dialog. Implicit pe președintele României îl consideră în această tagmă a capitalei, pentru că și președintele României îi reprezintă pe români din capitală, de la Palatul Cotroceni”, este replica deputatului de Mureș Marius Pașcan, după ce președintele PPMT Zsolt Szilágyi a spus, în scrisoarea trimisă președintelui Klaus Iohannis că Transilvania consideră Bucureștiul „un centru corupt și ineficient de putere”, însă dorește ca șeful statului să inițieze și modereze un dialog româno-maghiar pe tema autonomiei.
 
Pașcan a afirmat că tema autonomiei este „resuscitată” din când în când de toate partidele politice ungurești, catalogând această cerință o „pretenție teritorialistă cu caracter xenofob”.
 
„Vedeți așa resuscitate din când în când aceleași mesaje care, într-un fel sau altul, privesc toate partidele politice care reprezintă maghiarimea din Transilvania, câtă vreme și PPMT, și UDMR, și Consiliul Național Secuiesc, și celelalte formațiuni politice ale maghiarimii, toate au un țel comun: Ruperea României pe enclave etnice. Și se validează din când în când această pretenție teritorialistă, cu caracter xenofob”, a mai spus Pașcan.
 
Deputatul de Mureș a mai afirmat că în județul pe care îl reprezintă, maghiarii și românii au drepturi egale, însă mai degrabă românii ajung să fie considerați cetățeni „de rangul doi”, de câtre maghiar, care sunt învățați, de mici, să trăiască divizați.
 
„Cu certitudine au drepturi egale cetățenii de etnie maghiară cu toți ceilalți cetățeni. Problema este că mai degrabă sunt de rangul doi cetățenii români. (…) Toată politica pe care o promovează partidele maghiare, PPMT, dar și UDMR și celelalte este de a separa etnic copii. Sunt învățați să trăiască separat, li se spune că sunt superiori. (…) Se izolează, ca nu cumva să se infecteze, să nu aibă parte de o infecție etnică, coabitând în școli și învățând împreună, respectându-se reciproc”, a conchis Pașcan.