Premierul Marcel Ciolacu intră în linie dreaptă cu legea de asumare a răspunderii guvernamentale. Șeful PSD le-a prezentat social-democraților în ședința de luni, ultimele detalii stabilite de coaliție pe măsurile fiscal-bugetare. Ciolacu a dat asigurări că dacă va fi nevoie, va convoca ședință de guvern și în weekend.
UPDATE 15:30
Liderii PSD și PNL au decis, în cadrul coaliției restrânse, ca legea privind asumarea răspunderii guvernamentale a cabinetului Ciolacu să fie trecută prin Parlament în săptămâna următoare.
Din informațiile Gândul, legea va fi pusă pe masa executivului într-o primă lectură, marți sau miercuri, în această săptămână.
Știrea inițială:
Luni, în ședința Biroului Politic al Partidului Social Democrat au fost prezentate ultimele detalii privind măsurile fiscal-bugetare pe care guvernul Ciolacu urmează să își asume răspunderea în Parlament, cel mai probabil în această săptămână.
Printre măsurile stabilite deja în coaliție se numără impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro.
Astfel, contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, vor fi obligați să plătească impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
O altă măsură deja stabilită în cadrul coaliției PSD-PNL este introducerea impozitului pe profit pentru companiile care au o cifră de afaceri peste 60.000 de euro.
Astfel, întreprinderile care realizează venituri de peste 60.000 de euro și vor avea o rată de rentabilitate de peste 30% vor plăti impozit pe profit de 16%. Totodată, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv, impozitul pe profit rămâne de 1%.
Taxa pe lux, a fost o altă măsură discutată de liderii coaliției. Din informațiile Gândul, noua taxă de 0,3% va fi aplicată imobilelor cu o valoare de peste 500.000 de euro, iar taxa ar urma să se aplice pe diferența de valoare ce depășește suma de 500.000 de euro.
Taxa de 0,3% pe imobilele mai scumpe de 500.000 de euro se aplică pe diferența de valoare. Tot ce depășește 500 de mii se taxează cu 0,3%. Dar daca ai credit nu pot sa îți impozitez creditul, au afirmat sursele Gândul.
Taxa urmează să se aplice și bunurilor mobile – autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
În ceea ce privește cota de TVA, aceasta ar urma să rămână la 5% pentru termie (gaze, curent și lemne de foc), dar și pentru cărți și manuale școlare, în condițiile în care Comisia a propus ridicarea cotei de TVA pentru România. Mai multe produse însă vor aplica TVA de 9% în loc de 5%, iar altele de 19% în loc de 9%.
TVA crește de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport și festivaluri, iar TVA pentru fotovoltaice va crește de la 5% la 9%.
Cota redusă de 9% se va aplica pentru bunurile alimentare, inclusiv băuturi destinate consumului uman și animal, dar și pentru semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor. Prevederile privind TVA-ul ar urma să intre în vigoare din data de 1 octombrie 2023.
Totodată, s-a stabilit ca cei care și-au cumpărat o locuință în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2023 să beneficieze în continuare de o derogare care prevede un impozit de 5% pentru achiziția de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp și care nu depășesc suma de 450.000 lei.
Premierul și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș pregătesc și noua taxă pe bănci. Din informațiile noastre, Marcel Boloș a avut o discuție săptămâna trecută cu băncile în acest sens. Decizia cheie, ce urmează a fi luată, este pe cifra de afaceri a instituțiilor bancare ce urmează a constitui un prag de taxare, conform surselor din guvern.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, pe 5 septembrie, că se discută despre o impozitare a băncilor, având în vedere că sunt mai multe state europene, care au luat deja această decizie.
Sursele Gândul au explicat că unele măsuri care nu intră în proiectul de lege pe care premierul urmează să își asume răspunderea vor fi trecute prin Ordonanță de Urgență (OUG) pe care executivul le va da în perioada imediat premergătoare a asumării. Din informațiile obținute, ar fi vorba despre minim 6 proiecte de OUG care vor completa măsurile care intră pe procedura asumării răspunderii.
Va fi o singură lege de asumare care va avea 3 componente. Reducerea cheltuielilor, măsurile fiscale și combaterea evaziunii. În ședința de guvern când va trece legea, vor fi și OUG-uri care completează cadrul legal, au precizat surse oficiale.
Termenul până la care premierul Marcel Ciolacu vrea să meargă în Parlament este 1 octombrie 2023, au afirmat sursele Gândul. După aceea, proiectul urmează cursul legislativ care prevede 24 de ore în care opoziția poate depune amendamente pentru legea asumării, asta în condițiile în care legea nu este atacată la Curtea Constituțională (CCR) sau în eventualitatea puțin probabilă a unei moțiuni de cenzură.
„Dacă legea nu este atacată la CCR, normal ar fi termen undeva la 1 octombrie ca dată de intrare în vigoare. Dacă va fi atacată la CCR, atunci termenul se prelungește”, au precizat sursele noastre.
Premierul ar urma ca împreună cu Marcel Boloș să pregătească și reorganizarea Ministerului de Finanțe. Guvernul are în plan și sporirea pedepselor în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, ca parte a măsurilor de colectare eficientă a banilor la buget.
Aceleași surse au precizat că în luna octombrie, cel puțin două ministere – Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor – vor veni cu o nouă organigramă care să vizeze reforma administrativă, și este normal ca unele instituții ineficiente să dispară. Totodată sursele precizate au spus că reforma se va extinde și la nivelul administrației locale.
CITIȚI ȘI:
VIDEO | Ce cumpără prim-ministrul României cu 100 lei? Marcel Ciolacu: Ce am nevoie!