PSD a depus un proiect de lege prin care 2025 este instituit ca „Anul Naţional al COPILULUI”

PSD a depus un proiect de lege prin care 2025 este instituit ca „Anul Naţional al COPILULUI”
Publicat: 06/05/2024, 17:57
Actualizat: 06/05/2024, 18:22

PSD a depus la Senat un proiect de lege pentru instituirea lui 2025 drept „Anul Național al Copilului”. Acest proiect de lege are ca scop evidențierea, atât pentru public cât şi pentru autorităţile competente, a necesității consolidării măsurilor de sprijin pentru copii și promovarea drepturilor acestora, arată iniţiatorii, în expunerea de motive propunerii legislative.

„Asigurarea unui cadru naţional favorabil pentru dezvoltarea lor armonioasă reprezintă concretizarea principiului fundamental al interesului superior al copilului. Acest principiu este definit în Constituţia României, la articolul 49 alineatul (1), prin una dintre cele mai puternice şi inechivoce formulări constituţionale din dreptul modern: «Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor». Astfel, se urmăreşte stimularea unei abordări integrate şi coordonate la nivelul întregii societăţi, pentru a răspunde eficient nevoilor complexe ale copiilor. Anul 2025 are potenţialul de a marca instituirea acestui regim special de protecţie şi asistenţă pentru copii şi drepturile lor”, mai precizează expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul de lege prevede o serie de direcţii de acţiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaţionale, culturale şi civice ale copiilor, alocarea de fonduri specifice pentru susţinerea acestor iniţiative şi prioritizarea investiţiilor în infrastructura destinată copiilor. Aceste direcţii de acţiune sunt concepute pentru a crea o bază solidă pentru implementarea unor proiecte sustenabile care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi la promovarea egalităţii de şanse pentru toţi.

Implementarea acestui proiect de lege este aşteptată să aducă o serie de beneficii tangibile, printre care iniţiatorii enumeră:

– Prioritizarea alocărilor bugetare pentru infrastructura educaţională, de sănătate şi asistenţă socială.

– Implementarea programelor educaţionale inovative prevăzute de lege, pentru dezvoltarea personală şi intelectuală a copiilor afectaţi de sărăcie şi analfabetism funcţional.

– Îmbunătăţirea calităţii şi accesibilităţii serviciilor de sănătate destinate copiilor, inclusiv cele de sănătate mintală şi suport psihologic, în special pentru cei cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

– Dezvoltarea serviciilor sociale în comunităţile vulnerabile socio-economic în vederea asigurării respectării drepturilor copilului la standardele legale.

– Creşterea gradului de conştientizare la nivel societal şi instituţional cu privire la drepturile copilului şi necesitatea protejării acestora.

– Reducerea disparităţilor regionale în ceea ce priveşte accesul la servicii de calitate pentru copii, prin dezvoltarea de programe şi proiecte specifice fiecărei zone.

– Stimularea parteneriatelor între stat, sectorul privat şi organizaţiile neguvernamentale pentru dezvoltarea de proiecte şi programe sustenabile destinate copiilor.

„Anul Naţional al Copilului” va reprezenta, în 2025 şi în anii care vor urma, un pas strategic în direcţia amplificării eforturilor naţionale de protecţie şi promovare a drepturilor copilului, mai scrie în proiectul de lege.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul de lege vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale copiilor din România, fundamentând astfel o societate mai justă, mai incluzivă, unde drepturile şi bunăstarea fiecărui copil sunt recunoscute şi apărate în conformitate cu principiile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului şi întreg sistemul legislativ românesc. Într-un moment în care provocările sociale şi educaţionale devin din ce în ce mai complexe, dedicarea unui an întreg copiilor subliniază angajamentul şi responsabilitatea colectivă a societăţii româneşti pentru viitor.

Conform proiectului de lege, „Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaţionale, culturale şi civice ale copiilor, iar „Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor prevăzute, în limita alocărilor bugetare aprobate.

Totodată, „Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor prioritiza, în limita alocărilor bugetare aprobate, investiţiile necesare dezvoltării infrastructurii şi proiectelor a căror beneficiari finali sunt copiii”.

Propunerea legislativă mai prevede că, în contextul „Anului Naţional al Copilului”, toate concursurile de proiecte destinate activităţilor non-profit, finanţate de autorităţile locale în baza Legii nr. 350/2005, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor. Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educaţie, la activităţi culturale, sportive şi de timp liber, precum şi protecţia drepturilor copilului.

Proiectele propuse în cadrul concursurilor trebuie să demonstreze modul în care activităţile planificate contribuie la bunăstarea copiilor, inclusiv prin facilitarea accesului egal şi nediscriminatoriu la resursele oferite de proiect. Se va acorda prioritate iniţiativelor care vizează copiii din medii vulnerabile, potrivit iniţiativel legislative a PSD.

Activităţile derulate sub auspiciile Anului Naţional al Copilului vor armoniza şi vor susţine eficient îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia Naţionale pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului,„Copii protejaţi, România Sigură” 2023-2027, aprobată prin HG nr. 969 din 2023, mai indică sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

Proiect depus la Senat de PSD prin care persoanele cu dizabilități să nu mai fie purtate pe drumuri pentru legitimațiile de transport

Guvernul suplimentează și finanțează programul naţional ”Masă sănătoasă”. Aproape jumătate de milion de copii vor beneficia

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”