PSD-ALDE: Lege pentru Lobby. OPOZIȚIA: Reformă electorală. Vezi obiectivele politice ale sesiunii parlamentare de toamnă

Publicat: 02/09/2018, 20:14

Partidul Social Democrat a discutat sâmbătă, la Neptun, două proiecte de lege, pe care să le susțină în noua sesiune parlamentară, proiecte care aparțin colegilor de coaliție de la ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Documentul discutat la CExN-ul PSD propune înființarea Autorității Naționale de Interceptări, astfel încât să fie scoși „serviciile de informații și ofițerii din justiție și politică”.Proiectul este mai vechi, inițiat de Călin Popescu Tăriceanu.

„Îmbunătățirea legislației pentru asigurarea unor servicii de informații în conformitate cu cerințele statului de drept. Adaptarea prevederilor din legile siguranței naționale la nivelul celor din țările puternic dezvoltate în acest domeniu. Reașezarea activității serviciilor de informații în matca lor constituțională”, se arată în documentul discutat sâmbătă în ședința CEx a PSD, de la Neptun.

Proiect PSD Legile Siguranței Naționale

Termenul ar fi decembrie 2018, fiind vorba despre un proiect de lege. Documentul mai prevede: „Definirea clară a atribuțiilor structurilor de informații. Scoaterea serviciilor de informații și a ofițerilor serviciilor din justiție și politică. Înființarea Autorității Naționale de Interceptări”.

Social democrați au discutat sâmbătă și necesitatea unei legi a lobby-ului, care să permită implicarea societății în procesul decizional.

„Înființarea societăților de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare și la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislația în materie din Austria. Înființează Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor. Legiferează profesia de lobbyst. Crește transparența în procesul de legiferare și în cel decizional. Permite interacțiunea mediului de afaceri cu decidenții politici printr-o reglementare eficientă în acest sens. Permite implicarea societății civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât și la nivel executiv”, se arată în documentul discutat sâmbătă de PSD, la Neptun.

Proiect PSD-ALDE Lege lobby

Proiectul a fost prezentat, marți, de deputatul ALDE, Varujan Vosganian.

Și în opoziție s-au stabilit prioritățile pentru noua sesiune parlamentară. Partidul Național Liberal are ca prim obiectiv o nouă moțiune de cenzură pentru înlăturarea Guvernului Dăncilă, pe care liderul PNL o promite pregătită cu „maximă minuțiozitate”.

„Primul și cel mai important obiectiv pentru noi, ca reprezentanți responsabili ai cetățenilor români este demiterea Guvernului Dăncilă. În acest sens, vom pregăti cu maximă minuțiozitate moțiunea de cenzură, pentru dărâmarea cabinetului Dăncilă. Am decis să formăm o echipă mai largă de negociere și să intensificăm dialogul cu toate grupurile parlamentare și cu fiecare parlamentar, inclusiv cu parlamentari din PSD, pentru a-i convinge că devine o necesitate absolută ca Guvernului Dăncilă să plece, să punem capăt sistemului anti-democratic, anti-european Dragnea, care riscă să arunce România în afara lumii civilizate”, a declarat liderul PNL Ludovic Orban duminică, după ședința BPN.

Liberalii își propun și modificarea Legii de funcționare și organizare a Curții Constituționale, astfel încât judecătorii CCR să aibă control asupra ordonanțelor simple și de urgență date de Executiv.

„PNL are ca prioritate, pentru actuala sesiune parlamentară intrarea în dezbatere și adoptarea la legea de organizare și funcționare a CCR,” a declarat Ludovic Orban duminicp. „Principala modificare pe care o propunem este exercitarea controlului constituțional, de către Curtea Constituțională și asupra ordonanțelor simple și asupra ordonanțelor de urgență, astfel încât să nu mai existe riscul – așa cum s-a întâmplat de multe ori – ca ordonanțe de urgență care s-au declarat neconstituționale după adoptarea ca lege, să producă efecte catastrofale pentru societatea românească”.

Senatorul PNL Iulian Dumitescu a mai adăugat că liberalii au în vedere, în noua sesiune parlamentară și schimbări electorale.

„Sunt priorități importante, din punct de vedere electoral pentru PNL și anume votul electronicși alegerea primarilor în două tururi„, a declarat senatorul PNL, Iulian Dumitrescu.

Partidul fostului președinte Traian Băsescu, PMP, va depune luni, în Parlament, proiectul de lege prin care se dorește eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, pentru că „cetățenii trebuie să beneficieze de pensie în funcție de contributivitate”.

„Vara aceasta am lucrat la acest proiect de lege, pe care îl vom depune luni în Parlament, privind eliminarea tuturor pensiilor speciale. PSD a votat legea prin care parlamentarii devin niște cetățeni speciali și au pensie specială”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac. Singurii care ar trebui să beneficieze de pensii speciale sunt „veteranii de războoi, militari care au luptat în teatrele de operațiuni și foștii deținuți politici”, iar restul cetățenilor ar trebui să primească pensii în funcție de contributivitate.

Alte proiecte legislative ale Partidului Mișcarea Populară vizează alegerea primarilor în două tururi și reforma în sănătate.

„În această sesiune parlamentară, se va dezbate proiectul cu privire la revenirea alegerii primarilor în două tururi. Este un proiect pe care noi l-am propus și pentru care milităm. Am strâns deja 500.000 de semnături, iar tot în acestă sesiune parlamentară, vom redepune Legea reformei în sănătate. Credem că nu mai e loc de interpretări. Am văzut că oameni mor, deși pot fi tratați și statul român are nevoie de o reformă reală în sănătate. Noi avem acest proiet de lege elaborat de cele mai luminate minți din sănătate și ar fi păcat să nu încercăm anul acesta, în an Centenar, să dăm semnaul că există consens pe o reformă reală în sănătate. Vom redepune acest proiect în următoarele zile și vom organiza o dezbatere pe marginea acestui subiect, pentru că e de mare actualitate”, a declarat Tomac.

Principalul proiect legislativ pe care se axează cei de la USR în noua sesiune parlamentară este inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice„.

„Până pe 21 septembrie, vom depune la Parlament ‘Fără penali în funcții publice’ și va urma procedura de dezbatere, Cameră Depuaților, plen… Aceasta rămâne bătălia din Parlament”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu, pentru Mediafax.

Și cei de la Uniunea Salvați România și-au propus pentru această toamnă lansarea unei inițiative civice pentru reforma electorală. Senatorul Mihai Goțiu spune că „probabil o să comunicăm și cu cei de la PMP”, în momentul în care proiectul va ajunge la dezbateri în Parlament.

„A doua inițiativă civică pe care o susținem și pentru care începem luna aceasta strângerea de semnături este reforma electorală, pentru care ne trebuie 100.000 de semnături. Aceasta cuprinde revenirea alegerea primarilor în două tururi de scrutin, facilități pentru votul diasporei, votarea pe listă deschisă. Probabil o să comunicăm și cu cei de la PMP, dar este proiectul lansat cu Mișcarea România Împreună, cu Cioloș și organizațiile civice. În momentul în care vor ajunge în dezbatere în Parlament, vom vedea să le compatibilizăm”, a spus Mihai Goțiu pentru Mediafax.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună