În anul 2024, Guvernul a alocat sume record, de 4 miliarde de euro, pentru a sprijini fermierii români. În ședința de joi, Executivul a aprobat încă un miliard de lei pentru plata ajutoarelor de 100 de euro pe hectar, dar și pentru fermierii din domeniul avicol și cel al creșterii porcilor.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis, la începutul ședinței de Guvern, că banii sunt atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru fermieri.
Continuăm să-i sprijinim și pe agricultori și am suplimentat azi cu 1 miliard de lei bugetul Ministerului Agriculturii, pentru plata ajutoarelor către fermieri. Avem acum disponibilii peste 1,85 miliarde de lei. Putem plăti rapid atât ajutorul pe hectar în sectorul vegetal, cât și sprijinul financiar pentru fermierii din domeniul avicol și cel al creșterii porcilor, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Fondurile suplimentare alocate de către Guvernul Ciolacu vor fi distribuite astfel: peste 1,53 miliarde de lei pentru fermierii din sectorul vegetal, peste 141 de milioane de lei pentru crescătorii de porci și peste 181 de milioane de lei pentru crescătorii de păsări, iar plățile vor începe zilele viitoare.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis la finalul ședinței că „Executivul demonstrează că este alături de toți fermierii și înțelege pe deplin dificultățile prin care trec”.
Am suplimentat bugetul destinat acestei măsuri de sprijin astfel încât toți fermierii eligibil să primească subvenția în cuantum de 100 euro. (…) Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenții este acordat și persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice, exact cum am acordat acei 2 lei/litru de motorină. Acest guvern demonstrează că este alături de toți fermierii și înțelege pe deplin dificultățile prin care trec”, a declarat ministrul Agriculturii Florin Barbu.
La momentul preluării mandatului de premier, Marcel Ciolacu a anunțat că prioritățile Executivului pe care îl conduce vor fi investițiile, inclusiv cele în agricultură și construcții.
Bugetul alocat anul acesta Ministerului Agriculturii este de 4 miliarde de euro, cu aproximativ 1,3 miliarde euro mai mult decât anul trecut.
Cu o creștere semnificativă față de ani precedenți, bugetul pentru agricultură este conceput pentru a sprijini fermierii și a promova o agricultură durabilă și inovatoare. Această alocare financiară masivă reflectă importanța pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu o dă agriculturii, cu o contribuție semnificativă la economia țării și la bunăstarea românilor.
Investițiile în agricultură sunt esențiale pentru a asigura o producție alimentară stabilă și sustenabilă. Prin canalizarea fondurilor către modernizarea infrastructurii agricole, sprijinirea tehnologiilor agricole avansate și promovarea practicilor agricole ecologice, România poate să-și consolideze poziția ca un jucător major în piața agricolă europeană.
Una dintre prioritățile Guvernului Ciolacu este sprijinirea micilor fermieri și a comunităților rurale. Prin programe de subvenționare și acces la resurse financiare, aceștia pot beneficia de oportunități egale în ceea ce privește accesul la tehnologii moderne și dezvoltarea afacerilor agricole sustenabile.
În plus, de la preluarea guvernării PSD s-au acordat deja aproape 8 miliarde de lei garanții pentru programe din agricultură și industrie alimentară.
Aceste investiții în agricultură și mai ales în producția alimentară de la noi din țară sunt componente extrem de importante pentru creșterea producției interne.
Producția internă înseamnă inclusiv prețuri mai mici la raft pentru alimente, dar și creșterea exporturilor a produselor finite, nu doar a materiei prime.
CITEȘTE ȘI: