PSD anunță că va opri tentativa USR de privatizare mascată a sistemului public de sănătate

Publicat: 15 02. 2024, 14:29
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Social democrații au anunțat printr-un comunicat de presă, remis Gândul, că nu sunt de acord cu așa-zisul ,,Pilon II pentru Sănătate” și că vor opri această măsură. PSD le readuce aminte celor de la USR că în pandemie au semnat documente prin care s-au risipit 1 miliard de euro. 

,După ce a irosit 1 miliard de euro din bugetul Sănătății pe achiziții supradimensionate de vaccinuri COVID-19, USR vrea să dea încă o lovitură grea sistemului public de sănătate din România. Așa-zisul „Pilon II pentru Sănătate” propus cu surle și trâmbițe de USR este, în realitate, o tentativă ticăloasă de privatizare mascată a sistemului social de asigurări de sănătate, în beneficiul unei clientelei de partid, anunță PSD printr-un comunicat de presă.

Social-democrații arată că de fapt așa zisa libertate a românilor de a alege o firmă privată de asigurări medicale nu este deloc în avantajul pacienților.

Propunerea legislativă a USR subminează sistemul public de sănătate și posibilitatea celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale corespunzătoare. Așa-numita libertate de a alege o firmă privată de asigurări medicale se aplică doar celor care își vor permite să plătească diferența dintre cei 165 de lei direcționați din CASS și valoarea totală a asigurării private. Pentru cea mai mare parte a populației, proiectul USR înseamnă mai puține servicii medicale, ca urmare a scăderii finanțării din sistemul public de sănătate.

Totodată, reprezentanții social-democrați spun că statul român trebuie să asigure fiecărui român dreptul de a fi tratat.

Prin această propunere legislativă USR calcă în picioare conceptul de solidaritate socială, care presupune coeziune și ajutor reciproc între membrii societății. Mai mult, ignoră un lucru elementar, care este demonstrat de realitatea din unitățile spitalicești de stat: cazurile grave sunt tratate/gestionate de sistemul public. Conform Art. 1 din Constituție, România este „stat social”, în care sănătatea nu este o marfă tranzacționată contra cost, ci un drept fundamental, garantat pentru toți cetățenii români, mai arată sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

Angajații din România ar putea redirecționa 50% din contribuția la sănătate pentru asigurare medicală privată

Ministerul Sănătății respinge acuzele USR, privind finanţarea investigaţiilor pentru pacienţii cu boli grave: „Vizează exclusiv eliminarea COVID-19”