Conform draftului moțiunii, obținut de MEDIAFAX, PSD îi cere ministrului Sănătății să își dea demisia, pentru că a demonstrat că nu este capabil să gestioneze o criză precum cea care a izbucnit la Argeș.
„Dacă nu sunteți în stare să aflați cauza îmbolnăvirilor, să coordonați modul de intervenție, sau măcar să comunicați cetățenilor măsurile ce se impun, este cazul să recunoașteți că nu aveți capacitatea de a gestiona un sistem medical și să lăsați profesioniștii să intervină! Sănătatea nu este o joacă, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru România! Până nu este prea târziu, faceți un gest de onoare și plecați, copiii noștri merită un sistem medical care să intervină la timp, merită implicare totală, ceea ce dumneavoastră ați arătat că vă lipsește cu desăvârșire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul și nepăsarea, spre binele copiilor noștri!”, se mai arată în draftul moțiunii depuse de PSD.
Pe de altă parte, liderii PSD cer continuarea politticilor asumate de guvernul Ponta.
„Vă solicităm, domnule ministru, să respectați și să definiți în perioada imediat următoare programele de intervenții asumate de PSD vizând: promovarea alăptării, profilaxia malnutriției la copii cu greutate mică la naștere, alimentația sănătoasă și profilaxia obezității la copil, creșterea accesului la îngrijiri adecvate în unități regionale pentru nou-născuți cu risc de deces neonatal, întărirea capacității de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practică inclusiv pentru asistenții medicali comunitari, moașe cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistența medicală primară, maternități, ONG”, se arată în moțiunea simplă.
În draftul moțiunii, PSD are trei puncte în care îi solicită ministrului Sănătății să ia măsuri de urgență pentru reformarea sistemului sanitar în așa fel încât să preîntâmpine cazuri precum cel al bebelușilor de la Argeș.
„În primul rând, întărirea capacității administrative și de intervenție a Ministerului Sănătății în problemele de sănătate publică prin: reorganizarea sistemului de sănătate publică din România astfel încât să existe capacitatea de inspecție și control pentru identificarea, eradicarea și prevenirea focarelor ce reprezintă pericole pentru sănătatea publică a românilor!
În al doilea rând, este imperios necesară definirea unor protocoale și proceduri de funcționare ale sistemului de sănătate publică, a unor standarde minimale ce trebuie îndeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale, de la medicul de familie, ambulatoriile de specialitate, spitale care să aibă ca și scop pe lângă tratarea cazurilor apărute și informarea populației cu un set minimal de cunoștințe necesare.
Totodată, este necesară stabilirea la nivelul guvernului României a procedurilor necesare pentru constituirea unui centru unic de coordonare interministerial pentru problemele de sănătate publică care să reunească toate domeniile implicate în rezolvarea cazurilor și prevenirea apariției altor cazuri în care să participe reprezentanții domeniilor conexe: agricultură, mediu, administrație, alte instituții, pe lângă domeniul medical, similar departamentului pentru situații de urgență”, sunt cele trei puncte solicitate de PSD.