PSD, față în față cu restructurarea lui Ponta. Pe ce locuri intră oamenii lui Tăriceanu, ce fac UNPR și UDMR
Principala problemă tehnică privind restructurarea guvernului și cooptarea oamenilor din partidul lui Tăriceanu la guvernare o reprezintă denumirea de PLR, care nu este recunoscută oficial la tribunal. Surse politice au declarat pentru gândul că se așteaptă ca în luna decembrie PLR să fie înregistrat oficial, pentru ca viitorul guvern să conțină oficial PSD, PC, UNPR, UDMR și PLR.
Dacă premierul Ponta ar nominaliza în funcția de ministru oameni din partidul lui Tăriceanu, fără ca acest partid să fie înregistrat la Tribunal, iar guvernul ar fi restructurat, acesta ar trebui să primească un vot de învestitură în Parlament.
După recunoașterea partidului, prin apariția PLR în Guvern, ar trebui un nou vot de învestitură.
Pentru a evita această procedură greoaie, Ponta vrea ca totul să se petreacă dintr-o singură mișcare: restructurarea guvernului prin reducerea numărului de miniștri, plus cooptarea PLR la guvernare după înregistrarea oficială la Tribunal cu acest nume. Astfel, votul pentru noul guvern ar trebui să fie dat după votarea proiectului bugetului de stat.
Victor Ponta va semna în următoarele săptămâni un nou acord cu PLR în care se va preciza clar că președintele Senatului este Călin Popescu Tăriceanu, iar PLR este reprezentat în guvern la nivel de ministru. În schimb, parlamentarii PLR se angajează să susțină guvernul Ponta.
Social-democrații așteaptă să vadă și care este poziția UDMR față de guvernare, deși se așteaptă ca maghiarii să rămână alături de ei.
În cazul în care ar avea loc restructurarea Guvernului, numărul de miniștri care aparțin fiecărui partid va fi stabilit în funcție de ponderea sa în Parlament.
Cei de la UNPR au cerut deja un număr egal de ministere cu cei de la PLR și PC, având în vedere mărimea grupului parlamentar. În prezent, de la UNPR în Guvern sunt Gabriel Oprea – vicepremier și ministru de Interne și Eugen Nicolicea- ministru pentru relația cu Parlamentul.
UDMR are portofoliile de la Cultură și Mediu, ministrul Culturii preluând mandatul săptămana aceasta.
Printre miniștrii PSD vizați de restructurare se numără cel al Educației, Remus Pricopie și cel al Finanțelor, Ioana Petrescu. Deși ambii au fost pariuri ale lui Victor Ponta, ei nu au performat în Executiv.
De asemenea din Guvern, vor pleca mai mulți miniștri delegați, prin comasarea ministerelor. Astfel, în PSD sunt voci care o contestă pe Aurelia Cristea, susținând că PSD Cluj nu poate avea doi miniștri – Ioan Rus, ministru Transporturilor și Aurelia Cristea – ministru delegate pentru dialog social. Un alt ministru care este privit drept responsabil pentru votul din diaspora este Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru românii de pretutindeni.
În discuție intră și comasarea ministerului Bugetului cu cel al Finanțelor, dar nu s-a luat o decizie în acest sens până în momentul de față.
Mai mult social-democrați din zona Munteniei au cerut în interiorul PSD ca Ioan Rus să se retragă din fruntea ministerului pe care îl conduce din cauza rezultatelor slabe obținute la prezidențiale în Ardeal.
În interiorul PSD există două curente de opinie: dacă să se meargă în continuare pe mâna unor tehnocrați de calibru sau să se facă numiri politice din partea filialelor care au performat la alegerile prezidențiale.
În afara de vicepreședintele Robert Negoiță, niciun alt lider de filială nu a cerut ca PSD să părăsească guvernarea. Toți liderii de organizații teritoriale s-au pronunțat pentru menținerea guvernării, existând o presiune din partea primarilor pentru continuarea finanțărilor cu bani de la buget.