Fostul președinte al Curții Constituționale a României Augustin Zegrean atrage atenția că președintele poate să refuze numirea unui ministru de câte ori găsește temeiuri de nelegalitate în propunerile făcute de guvern. El este de părere că nici măcar cei care i-au propus din nou pe cei doi pentru portofoliile de miniștri nu sperau ca șeful statului să îi accepte.
„Eu cred că nici cei care au făcut propunerea nu au sperat că va fi acceptată de președinte, fiindcă pur și simplu se forțează lucrurile, absolut în zadar pentru că președintele a anunțat că nu îi va numi. Dacă o dată nu e numit, a doua oară nu e numit, a treia oară cu ce e mai bun decât primele două dăți?! Mai mult, într-o o decizie recentă, Curtea Constituțională a preluat dintr-o decizie mai veche în care se spune că președintele poate să refuze ori de câte ori găsește motive de nelegalitate în propunerile făcute. Deci, suntem în situația în care președintele, probabil, a găsit astfel de motive și de aceea refuză să îi numească,” apreciază Zegrean.
„Astăzi (n.r. – luni) l-am auzit și eu pe președinte spunând că guvernul ar trebui să facă propuneri care să îl convingă pe domnia sa, respectiv pe domnul președinte și pe ceilalți, și să zică că propunerile făcute sunt în regulă și că oamenii propuși pot să îndeplinească misiunea care li s-a încredința prin numire. Aici trebuie căutat răspunsul și se pare că președintele l-a găsit.”
PSD este de altă părere și îl acuză pe Iohannis că și-a început deja campania electorală.
„Președintele este incapabil să dea un motiv serios și de înțeles pentru care continuă să respingă miniștrii propuși și să țină blocate două domenii importante. Iohannis pare că a început deja campania electorală și refuză de astăzi să mai fie reprezentantul tuturor românilor care, indiferent de opțiunile politice, vor să se termine aceste conflicte. Prin toate aceste atacuri politice, Președintele face rău României”, se arată pe pagina de Facebook a PSD.
Marți, PSD a revenit cu încă un mesaj pe Facebook, prin care cere președintelui să dea cetățenilor o explicație rezonabilă despre „blocajele sistematice” din ultima perioadă.
„Iohannis este dator să dea o explicație rezonabilă cetățenilor privind blocajele sistematice din ultima perioadă! Activitatea guvernamentală și interesele țării nu pot sta la cheremul Președintelui. Îi reamintim domnului Iohannis că ar trebui să reprezinte și să respecte toți românii, nu doar pe cei care susțin PNL,” sună mesajul PSD.
Și deputatul PSD Eugen Nicolicea consideră că argumentele șefului statului sunt niște aiureli și ar trebui să-și concedieze consilierii, care îi dau asemenea sfaturi.
„A invocat lipsa unui document sau o mențiune – să dau citat exact: – lipsa unei mențiuni cu privire la definirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor. Deci aceasta nu este trecută nici în lege, nici în deciziile Curții. Ca să respingă pe cineva trebuie să spună de ce respinge și care sunt motivele. Prima dată, la Lia Olguța Vasilescu a invocat faptul că nu corespunde cu funcția neavând expertiză, adică mai în glumă, mai în serios nu avea permis de barcă, brevet de pilot și permis auto categoria tiruri. Deci, aiureli. A doua oară a refuzat-o pe motiv de nelegalitate, adică prima dată ar fi avut aceste motive de legalitate, le-a îndeplinit, dar între timp i-au dispărut condițiile de legalitate. Vedeți că se bat cap în cap motivele,” a declarat Nicolicea.
„Surpriza vine la Ilan Laufer, despre care a spus că din documenția nu îndeplinește condițiile, în timp ce ceilalți care au fost propuși odată cu el, au fost vreo cinci, la ceilalți nu le-a cerut aceste condiții, fapt pentru care îi dă apă la moară dl. Ilan Laufer să spună că a fost discriminat că doar lui îi cere așa ceva. Părerea mea este că ar trebui să își dea puțin afară consilierii pe care îi are, pentru că îl îngroapă din ce în ce mai adânc.”
De altfel, încă de joi, Eugen Nicolice propunea sesizarea CCR, convins că dreptatea e de partea guvernului.
Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu este de părere că se va ajunge din nou la Curtea Constituțională, care le va da dreptate.
„Este halucinant cum insistă Klaus Werner Iohannis,” spune Ștefănescu. „Este total lipsit de orice logică și total irațional cum încearcă să ne saboteze, doar din ura nutrită față de PSD și de cei care nu l-au votat. Noi am înțeles că trebuie să depunem copii după buletinul de identitate, grupa sanguină, carnetul de note din școala gimnazială și tot felul de lucruri bizare… Ultima măsură pe care putem să o luăm este să sesizăm Curtea Constituțională, iar aceasta se va exprima foarte clar că noi avem dreptate.”
El repetă o ideea pe care a mai exprimat-o în câteva rânduri, că Iohannis forțează mâna coaliției guvernamentale pentru a-l suspenda din funcție.
„Președintele s-a putut exprima deja, deși el însuși, ca profesor de fizică, nu avea nicio treabă când l-am propus ca ministru de Interne și vicepremier. Orice am face, Iohannis nu va respecta nicio lege și nicio decizie a CCR și devine tot mai clar că prin acest mod de a sabota activitatea guvernului vrea să aducă pe masa coaliției ideea suspendării.”
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu este mult mai hotărât și crede că Iohannis trebuie suspendat din funcția de președinte.
„Eu cred că acest președinte, indiferent că suntem la președinția Consiliului UE, nu face bine poporului român. Acest om nu are niciun fel de legătură nici cu Constituția, nu vrea să facă absolut nimic din atributele constituționale , nu respectă nicio decizie a Curții Constituțional. Acest om trebuie suspendat. Trebuie pus un președinte care să numească miniștri. Nu-i posibil să stai tu de o lună jumătate, fără miniștri, să numească procuror general, să revoce procuror general, să numească procurorul DNA, șeful DNA care a fost propus de ministrul Justiției,” a declarat pentru Mediafax Cătălin Rădulescu.
„O astfel de atitudine neconstituțională eu nu am văzut nici măcar la Traian Băsescu. Nu se justifică în niciun fel de motiv să fie susținut președintele în continuare. În momentul în care un președinte nu a respectat o decizie a CCR, atunci Parlamentul l-a revocat.”