Numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională era pentru PNL primul test în planul de schimbare a lui Călin Popescu Tăriceanu, o victorie a candidatului liberalilor pentru CCR urmând a da startul operațiunii, prin confirmarea schimbării majorității.
Cu toate acestea, rezultatul votului pentru noul judecător CCR a scos în evidență faptul că liberalii sunt departe de a avea o majoritate în forul superior. Momentul în care a fost anunțată victoria PSD în plen, senatorii social-democrați au aplaudat.
„S-a dovedit că e o construcție Geoană-Vanghelie puternică, d-aia ne era frică. Astăzi s-a văzut rezultatul votului și majoritatea noastră va funcționa”, a comentat liderul grupului PSD, Ilie Sârbu.
Întrebat dacă le e teamă ca săptămâna viitoare să nu se încerce revocarea lui Tăriceanu de la șefia Senatului, Sârbu a precizat că ar fi „o glumă”, având în vedere că liberalilor le mai lipsesc cel puțin 14 voturi pentru a avea majoritate.
„Ar fi o glumă, ca să nu zic o prostie, să mai încere ceva. Dacă ei nu au avut astăzi 14 voturi, vă dați seama? La ședința care va urma de unde pot să mai adune? Pot să facă un joc de imagine, dar să arăți că pierzi, nu am înțeles de ce”, a precizat liderul PSD.
În plus, Sârbu a spus că, în ce privește grupurile UNPR și UDMR, nu se teme de o eventuală trădare din partea senatorilor, asta deși rezultatul votului arată faptul că PNL a avut cinci voturi din afara grupului, plus cei adunați de Mircea Geoană.
„Eroarea” din calculele PNL
Concret, la nivel oficial, grupul PNL din Senat are 59 de membri și doi afiliați. Din grupul celor nouă independenți, cel puțin opt vor vota alături de PNL (doi foști senatori PPDD și alți șase senatori racolați de Mircea Geoană). Cu sprijinul UDMR, numărul de voturi ar fi ajuns la 77.
Din totalul de 168 de senatori, au lipsit șase membri: Crin Antonescu (PNL), Ioan Ghișe (independent), Marko Bela și Rozalia Biro (UDMR), Alexandru Mazăre și Leonard Cadăr (PSD).
În plus, surse din PNL au declarat pentru gândul că cifrele au fost date peste cap din cauza unor senatori PC care „au trădat”, adică senatori care au promis că vor vota alături de PNL și nu au făcut-o.
Votul însă a fost atent supravegheat, atât de liberali, cât și de pesediști.
Cele două tabere
Cum au votat pesediștii
Cum au votat liberalii
Maya Teodoriu: „Nu mă tem de nimic”
La ieșirea din plenul Senatului, propunerea PSD pentru un post de judecător la CCR, Maya Teodoriu, a spus că va respecta „întocmai” prevederile legale.
„Este o mare onoare și o oportunitate excelentă pentru orice jurist, orice majoritate. Este, cred, foarte clar, avem prevederi constituționale și legale care spun care este rolul și statutul judecătorului și le voi urma întocmai în litera și în spiritul lor. Eu nu am văzut-o drept o competiție, am fost doi candidați, au fost audieri corecte, focalizate pe experiența și expertiza profesională”, a spus Teodoriu.
Întrebată dacă se teme de eventuale presiuni asupra membrilor Curții Constituționale, invocate atât de președintele CCR, Augustin Zegrean, cât și de fostul judecător CCR, Toni Greblă, Maya Teodoroiu a spus că „nu se teme de nimic”.