„PSD se opune categoric proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate. Sănătatea este un drept constituțional garantat pentru toți cetățenii, nu doar pentru cei cu venituri mari, așa cum vrea PNL! Pe înțelesul tuturor, privatizarea programelor de sănătate publică înseamnă că bugetul pentru tratamentele mai scumpe sau cele de urgență să se împartă și cu spitalele private. Deci în mod evident vor rămâne mai puțini bani la spitale de stat. Altfel spus, vor fi mai puțini pacienți care se vor putea trata gratuit la stat și din ce în ce în ce mai mulți pacienți care vor trebui să se trateze contra-cost în clinicile sau spitalele private”, arată un mesaj publicat, luni, pe Facebook, de PSD.
PSD întreabă dacă „această privatizare a Sănătății” este în interesul oamenilor sau este „o «afacere» de partid a PNL”.
Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.
„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privați de medicamente și dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Potrivit actului normativ, furnizorii privați de servicii medicale puteau implementa programe de sămătate ale statului, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.